2014. október 7., kedd

Internetes rádiók

Míg a hagyományos rádiózás veszített korábbi népszerűségéből, addig az internetes rádiózás ma is egy trendi szokás.



Ennek több oka is van, egyik az, hogy használatuk igen egyszerű, egy gombnyomással működtethetőek és több ezer csatornát érhetünk el általuk a világ bármely pontjáról. Saját zenei ízlésünk alapján is böngészhetünk a csatornák között. A kiválasztott kedvenceket pedig tárolhatjuk menüben, hogy azok bármikor, újra könnyen elérhetőek legyenek.

Az online sugárzott adások ezreinek hallgatása szintén egyszerű, csak wifire van szükségünk. A hagyományos FM-csatornák vételére képes eszközök nyilvános wifi vagy WEP, WPA vagy WPA2 titkosítást használó online hálózatokra tudnak kapcsolódni. Utóbbiakhoz a jelszót a kijelzőn megjelenő karakterek közt, nyilakkal mozgatva kell beírnunk, de a legújabb internetes rádiók már képesek az azonos wifire csatlakozó számítógépek megosztott mappáiban lévő zenéket is lejátszani, és vezetékes internet kapcsolattal is működtethetőek.

Fő pozitívumok, hogy az internetes rádiók sokkal jobb minőségben játsszák le a zenéket, műsorokat, mint elődeik. Ezek segítségével területi elhelyezkedés nélkül hallgathatjuk kedvenc online adóinkat. Az internetes rádiózás komoly előnye továbbá az is, hogy nem kell ismernünk a rádiók frekvenciáit, csak azok nevére kell kattintanunk a sávváltáshoz. Ráadásul ma már számtalan olyan adó van, ami kizárólag csak online formában érhető el, a hagyományos változatban nem. A közvetített hang minőségét csak az internetkapcsolat sebessége tudja befolyásolni, aminek következtében nem fog a hang torzulni, recsegni, és nem függ a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól sem az adás minősége. Így tehát nem kell tovább a vételi lehetőségek földrajzával vagy fizikájával foglalkoznunk.

Az internetes rádiók működése

Az online rádióadásokat sok esetben nem stúdióban veszik már fel, hanem a teljes műsort egy számítógépes szoftverrel állítják elő. A stúdióban előállított hangjelet komputeren, vagy egy speciális, erre a célra szolgáló eszközzel digitalizálják, majd hangtömörítési eljárásnak vetik alá, végül interneten továbbítják egy szerver felé. Amennyiben az adott műsort teljes egészében szoftver segítségével készítették el, akkor a hallgatók felé is a szoftver fogja továbbítani az adást. Egy internetes rádióadás tömörített hangjelének sávszélessége a hangminőség függvényében 24 és 256 kilobit között van másodpercenként. Ezt az adatmennyiséget kell továbbítani külön, minden eszközre.

Mint valamennyi készüléknek, az internetes rádiónak is lehet hátránya méghozzá, hogy előfordulhat az, hogy az adás akadozik mivel, ha sokan hallgatnak egyszerre egy műsort, akkor az lassítja a szervert.

Ennek ellenére aki, online rádiózni kíván annak érdemes beszerezni egy internetes rádiót. Mert, ha a mindig kéznél lévő okos telefonjukat használnák erre a célra, akkor az nagymértékben lassítaná mobiljuk adatforgalmát. Továbbá az internetes rádiókat nagyon könnyen és gyorsan lehet működésbe hozni, minden elérhető rajtuk egy gombnyomással, valamint a rádióhallgatáson kívül használhatjuk még ébresztésre. Külön állítható a hétvégi és hétköznapi ébresztő és riasztó funkció is. A készülékek hátoldali hangkimenetének segítségével külső hangfalhoz is csatlakoztatni lehet őket. Fejhallgatót is be lehet dugni, jack-jack kábellel pedig ráköthetjük a meglévő mp3-, mp4-lejátszónkat is.
A legtöbb internetes rádió sztereo hangzásban szól, ennek köszönhetően élvezetesebb vele a zenehallgatás is. Fajtától függően valamennyi beépített akkumulátorral rendelkezik, ezáltal magunkkal vihetjük rádiónkat, ahová csak szeretnénk, még hosszabb utakra is.

Összességében, ha van internetes rádiónk, kedvenc rádióadóinkat, zenéinket mindaddig kiváló minőségben érhetjük el, amíg az internetre fel tudunk csatlakozni. Legyünk akár belföldön, akár külföldön vagy a Föld egy távoli pontján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése