2014. szeptember 24., szerda

Nyomtatás otthon

A technológia fejlődése az előhívható fényképezőgépeket digitális készülékekre váltotta fel.  
Eleinte még elmentünk előhívatni a fotóinkat, azonban már egyre ritkábban tesszük. Ma már általában elektronikusan őrizzük fényképeinket például: számítógépeken, adathordozókon, közösségi oldalakon, stb.



Azonban manapság is előfordul, hogy szükségünk van képeinkre, plakátjainkra nyomtatott változatban is. Ekkor jön a dilemma, hogy otthon nyomtassunk vagy előhívassuk a képeket. Az összehasonlítások azt mutatják, hogyha nagyobb tételben szeretnénk kézbe venni képeinket, akkor körülbelül ugyanannyira jön ki, mintha otthon nyomtatnánk. Általában a 100. fotótól olcsóbb az előhívás, de ez attól is függ, hogy milyen anyagra és mekkora méretben nyomtatják ki őket. Mivel egy A4-es kép már több száz forintba kerül. Az előhívásra vállalatoktól függően napokat, vagy rosszabb esetben akár két hetet is várhatunk, és adatvédelmi törvények ellenére, soha nem tudhatjuk biztosan, hogy nem használják-e fel, nem mentik-e le képeinket .  Sokan azt gondolják, hogy időt spórolnak azzal, ha másra bízzák a nyomtatást, de ez csak részben igaz, hiszen mindenképpen elő kell készítenünk a képeket. Adathordozóra kell őket átmásolni, vagy feltölteni interneten keresztül és beállítani a méreteket, valamint a kívánt példányszámot. Nem árt utána járni annak se, hogy hová visszük képeinket, mert vállalatonként kisebb nagyobb eltérések vannak az árakat illetően.

Ha nem rendszeresen nyomtatunk több tucat fotót, akkor már megéri házilag nyomtatni. Persze ennek a költsége is attól függ milyen nyomtatóval dolgozunk és milyen papírral. Kényelmi szempontból kellemesebb a házi nyomtatás, hiszen akkor vehetjük igénybe, amikor csak szeretnénk. Ezek a készülékek már olyan technológiával lettek megalkotva, hogy bár némelyik csúcsminőségben nyomtat azonban kezelésük mégis egyszerű, egy-két gombnyomással működtethetőek, ezáltal mindenki számára könnyen kezelhetőek.

Nyomtatók összehasonlításából az derült ki, hogy hosszútávon alacsonyabb összegbe kerül, ha egy drágább, jobb minőségű géppel nyomtatunk.  Ezekhez olcsóbb a tinta, kevesebbet használnak belőle, így később fogynak ki, amivel a kiadásokat jócskán le lehet faragni. Azonban ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek feltétlen drága gépre van szüksége. Attól függ, mire szeretnénk használni a készüléket. El kell döntenünk, hogy magán vagy üzleti célokra, ugyanis például, ha plakátokat nyomtatunk, akkor már érdemes egy magasabb összegű gépre beruházni.

A legolcsóbb készülék a tintasugaras nyomtató. Beszerzése pénztárca barát, azonban hosszútávon sűrűn kell bele venni a tintát, ami viszont már nem a leggazdaságosabb megoldás. Továbbá lassúak és nem érik el a minőségi fényképek színvonalát, de amatőr céloknak megfelelnek. Előnyük, hogy ezek a készülékek több funkciósak, tehát másolnak, szkennelnek és faxolnak is. Korszerűbb változataik már vezeték nélkül, wifi-ről és bluetooth-ról is csatlakoztathatóak. Ha ilyen készülék vásárlása mellett döntünk, akkor arra ügyeljünk, hogy ne olyan nyomtatót vegyünk, amiben csak a fekete és a színes tintát tudjuk cserélni. Hiszen a színek nem egyformán fogynak, ha valaki sokat nyomtat pirosban és mégis ilyen eszközt vásárol számíthat rá, hogy , ha a piros szín „kifogy” vehet is újra egy patron színes tintát. Ezért sokkal célravezetőbb, ha olyan készüléket vásárolunk, ami öt alapszínnel dolgozik, így mindig csak azt kell cserélni, ami éppen kiürült. A fő probléma a tintasugaras nyomtatókkal az, hogy néha a kép kissé homályos és nem adja vissza a bőrszín valódi árnyalatát. Így a szakértők szerint, ha igazán szép színeket szeretnénk látni képeinken, akkor hatszínű nyomtatót vásároljunk. (Persze, a papír minősége is befolyásolja az eredményt.)

Tintavásárlásnál ügyeljünk arra, hogy milyen minőségűt választunk. Tudjuk, hogy a minőségi tintapatronok nem olcsóak, de az alternatív tintával készült képek tisztasága nem mindig tökéletes. Eltérő szerkezetű és minőségű tinta használata folyást eredményezhet, de rosszabb esetben előfordulhat az is, hogy eltömíti a fúvókákat, ami a fixfejes nyomtatók esetében javíthatatlan károkat okoz a készülékben. Vannak minőségi, alternatív gyártók és jobb kivitelezésű utántöltők is, de mielőtt választanánk, tájékozódjunk, hogy melyik a legjobb az otthoni gépünkbe.
Ilyen eszköz pl.: HP OFFICEJ 8610 E-AIO, EPSON WorkForce Pro, HP OFFICEJET PRO 8620 E-ALL-IN-ONE.

Másik nagy típusa a nyomtatóknak a lézernyomtatóké, amik már nem csak, hogy lényegesen gyorsabbak a tintasugaras nyomtatóknál, de képesek fényképminőségben nyomtatni. Maga az eszköz nem kifejezetten drága,  jó áron beszerezhető és ezek is multifunkcionálisak lehetnek, valamint kábel nélkül csatlakoztathatóak, korszerűbb változatai DVD-re is nyomtatnak. Azonban felépítésükben, papírkínálatukban nem a fotónyomtatáshoz, inkább exkluzív marketinganyagok előállításához alkalmasak. Fontos, ha lézernyomtatóval szeretnénk elkészíteni képeinket, akkor csak az ebbe tervezett papírt használjuk, a tintasugaras fotópapírok műanyag bevonata ugyanis beleolvadhat a készülékbe.
Ilyen pl.: a HP LASERJET PRO 400, HP Color LaserJetprinter, HP Officejet 4630 eAiO.

Ha igazán minőségi képanyagot szeretnénk, akkor hőszublimációs nyomtatót válasszunk! A 16 millió színnek köszönhetően élethűen árnyalják a képet. Az eszköz maga nem olcsó, de használata hosszútávon megtérülhet. Ezekhez a gépekhez egységcsomagban kapható a festékanyagokat tartalmazó fóliakazetta, és a speciális, más típusokkal nem helyettesíthető papír, így pontosan meg lehet mondani, a színhasználattól és tónustól függetlenül, hogy hány képre lesz elegendő egy adag, viszont állás közben nem fogyasztanak és nem száradnak bele. Valóban szép képeket tudunk velük előállítani, és sajátosságuk, hogy egy védőfólia is a képre kerül, ami tartósabbá teszi fényképeinket mivel ellenáll az UV-fénynek, így védettek a környezeti hatásokkal szemben és nem színeződnek el. A készülék hátránya, hogy csak és kizárólag fotónyomtatáshoz használható.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése