2014. szeptember 4., csütörtök

Ceruzák és fajtái I.

A ceruza eredete

A ceruza őse az ólomvessző, latinul cerussa, az ólomfehér szóból ered. Később az ólom helyett a lágyabb ónvesszőt foglalták fatokba. Erre vezethető vissza a magyar neve, író-ón, amiből később irón kifejezés lett.

Egy idő után nem csak ólomból, hanem fémezüstből, faszénből és krétából is faragtak írószerszámokat. A szén egy származékát, a grafitot egy angliai feltaláló fedezte fel Seathwaite völgyben 1564-ben, és rövidesen megjelentek az első ceruzák is a félszigeten. 1761-ben Kaspar Faber, a Faber-Castell cég alapítója Nuremberghez közel kezdett ceruzagyártásba és a nevével fémjelezett termékei mai napig forgalomba vannak. Majd Hardtmuth osztrák és Conté francia kutatók újításai forradalmasították a ceruzagyártást.

Nicholas Conté francia feltaláló jött rá elsőként arra, hogyha a grafitport agyaggal összekeveri, akkor az így kapott anyaggal könnyebben és szebben lehet írni, továbbá azt is megfigyelte, hogy a keverék arányainak változtatásával a ceruza keménységén is lehet változtatni. Találmányát, a grafitceruzát először 1795-ben szabadalmaztatta és ő is egy fából készült foglalatba helyezte a grafit és az agyag kiégetett keverékét.

Ezzel a technikával ma is, bármilyen keménységű ceruzát elő lehetett állítani, amely a művészek és a rajzolók számára is igen hasznos. A finomabb ceruzabelek előállításánál nagy gondot fordítanak a grafit felaprítására, tisztaságára, hisz a ceruzavonalak egyenletességére és fedőképességére igen jó hatással van, ha a grafit kristályos szerkezete épen megmarad, és szennyeződéseket sem tartalmaz.

Amikor a grafit annyira elterjedt, hogy előállításához nem volt elegendő természetes alapanyag, a kutatók a mesterséges grafit előállítására kényszerültek rá. Acheson kísérletezte ki, hogy a grafit a szilíciumkarbid hő okozta bomlásos reakció révén jön létre. Az így felfedezett mesterséges grafit rendkívül, tiszta nem is véletlen, hogy jelentősége megnőtt.

A ceruza fa burkolatát hársfából és égerfából, vagy különböző fenyőkből állították elő, de később ezt is mesterséges anyagokkal kellett pótolni. Napjainkban már ez a burkolat lehet műanyagból is, így lehetővé vált a ceruzákat hajlítgatni, formázni. Méretüket illetően is lehetnek hosszabbak, rövidebbek, alakjukat tekintve akár háromszög, hatszög vagy a hagyományos kerek forma is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése