2014. szeptember 17., szerda

A Parker toll eredete

A Parker tollak rövid időn belül váltak nagyon népszerűvé egyedi technológiájuknak köszönhetően. Nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában is hamar elterjedtek. Innovációjának eredményeképpen mind a mai napig az egyik legismertebb írószer-márkaként tartjuk számon.


Sikerének története

Az USA-ban működött John Holland Gold Pen Company-nak volt egykori alkalmazottja George S. Parker. Parker, aki mellékállásban foglalkozott a vállalat tollainak értékesítésével. Azonban ezek az írószerek nem voltak túl jó minőségűek, így sorra mentek tönkre. Parkert nagyon zavarta, hogy selejt termékeket kell értékesítenie, ezért elvállalta, hogy megjavítja a tönkrement tollakat. Miután megismerte az írószerek belső felépítését rájött arra, hogy ennél ő jobbat is létre tudna hozni.

Megalkotta Lucky Curve névre keresztelt tollát, amelynek újszerűsége abban rejlett, hogy heggyel lefelé sem folyt ki az eszközből a tinta, mert amikor nem volt használatban a toll a tintát az íróeszköz belsejébe szívta vissza. Ezt először 1889-ben szabadalmaztatta. A találmány népszerűvé vált, így saját céget alapíthatott, aminek termékei annyira közkedveltek lettek, hogy 1920-1960 között, a golyóstoll megjelenéséig piacvezető termék volt.

1931-ben a Parker cég piacra dobta Quink nevű tollát. Ennek forradalmisága a gyorsanszáradó tintájában rejlett. A cég 1941-ig rohamléptekben fejlődött, és 30 év alatt több mint 400 millió dollár bevételre tett szert. Ennek következtében a vállalat terjeszkedni tudott Kanada, Dél-Amerika, India valamint Európa számos országában.

Miután feltalálták a golyóstollat a Parker cég nem hozakodott elő azonnal az új technológiával készült termékeivel. Várt, hogy aztán saját újításával nyűgözze le a világot. 1954-ben nem egy közönséges golyóstollat prezentált, hanem a Jotter elnevezésű írószert, aminek sajátossága a hagyományos golyóstollakétól eltérően abban rejlett, hogy a toll minden gombnyomáskor fordított egy kicsit a hegyén, így az egyenletesen kopott. Ez a fogyasztók körében rövid időn belül nagyon népszerűvé vált. Az eredeti Jotter-t Moholy-Nagy László tervezte. Így megváltozott az eddigi dizájn. A toll alsó részét más műanyagra cserélték, és a penna megkapta a jellegzetes, nyíl formájú klipszet. Ezzel a Jotter volt az első olyan toll, amely alakilag megegyezik a mostaniakkal.


A következő állomás a T-Ball nevű betét gyártása volt a cég történetében, amit 1957-ben kezdtek meg és, amelynek formája ugyan megegyezett a korábbival, de már barázdált volfrám-karbidból készült golyót tartalmazott, és emellett újfajta tintakeverékkel volt megtöltve. A változtatások lényege, hogy a korábbi tömör acélgolyókhoz képest a volfrám-karbid sokkal ellenállóbb, speciális felülete miatt pedig a tintaszállítás is könnyedebb. Mivel a barázdák beleakadnak a papírba, a golyó nem csúszik, így nincsenek kihagyások a vonalban. Ez a megoldás szintén tetten érhető a legtöbb mai golyóstollban.

1960-ban megérkezett a nyomógombos töltőtollak cserélhető betétje, ami először a Parker 45-nél jelent meg. 1970-ben hozták forgalomba a Parker T-1-es változatot, amelyet majdnem egészében titániumból készítettek. 1983-ban kezdték el gyártani a Parker legelegánsabb sorozatát, a Parker Premier Range-et 18 karátos aranyból, ezüstötvözetből és zománclakk fedőréteggel. Az előállítás helyében is történtek változások. 1987-ben Janesville-ből az angliai Newhaven-be költöztették a gyártást. A tollakon a Made in USA felirat Made in UK-ra változott.

1993-ban a Gilette felvásárolta a Parker vállalatot, mégis hét év kellett, mire a cég képes volt a teljes megújulásra. Új logóval, új termékekkel, új imázzsal tűnt ki a többi írószervállalat közül, amellyel a Parker a fiatalok körében is rendkívül népszerűvé vált.

2001-re a cég már a Sanford Csoport tagját képezte, így napjaink legnagyobb írószergyártó konszernjének a része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése