2014. október 28., kedd

Amnesztia az útdíj-bírságok terén

Elengedik azokat a bírságokat, amelyeket az elektronikus útdíj bevezetésének időszakában a még gyakorlatlan fuvarozókra téves bevallás miatt rótt ki a szakhatóság.

Az erről szóló, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által kezdeményezett útdíjtörvény-módosítást egyhangúlag, 156 igen szavazattal fogadta el a közelmúltban a parlament.

A fejlesztési tárca korábbi tájékoztatása szerint, ezáltal mintegy kétmilliárd forint összegű útdíjbírság alól mentesülhetnek a fuvarozók. Sőt, aki már befizette a bírságot, az visszakaphatja a pénzét. Bírságelengedésben azok részesülhetnek, akik az úthasználati jogosultságukat utólag, de legfeljebb a használat észlelését követő nyolc órán belül váltották meg, vagy az előre meghatározott útvonalról párhuzamos, adott esetben olcsóbban igénybe vehető szakaszra tértek le. Az amnesztia azokat érinti, akik az e-útdíj bevezetése, azaz 2013. július 1. és idén március 31. között kaptak bírságot a szabálytalanságokért. Az ismétlődően elhibázott díjfizetés alkalmanként akár 165 ezer forintos bírság kiszabásához vezethetett. A probléma a fuvarozók egy kisebb csoportját, mintegy 100-120 vállalkozást érint. Ezek jelentős részét – ha nem engednék el – tönkre is tehetné a felhalmozódott bírságteher – közölte még a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése