2014. január 25., szombat

Hogyan vásároljunk tabletet?

A táblaszámítógép azaz más néven a tábla pc egy normál PC, ami egy ma már többnyire WINDOWS 8-at futtató számítógép érintőképernyővel.

Tabletek esetében talán a legfontosabb paraméter a hordozhatóság, amit jelentősen befolyásol az eszköz fizikai mérete. Így elsőre azt érdemes eldönteni, hogy mire és milyen körülmények között fogjuk használni és mennyit fogjuk magunknál tartani. A kisebb modelleket már zakóban is el lehet rejteni. De, ha a tablet túl kicsi, akkor kiváltható egy okos telefonnal is, bár ez utóbbi ára sokkal borsosabb lehet. A hordozhatóságot befolyásolja az akkumulátor kapacitása, így tehát nagyon fontos tudni, hogy mennyi ideig akarjuk használni táblagépünket feltöltés nélkül. Ez annak ellenére fontos, hogy sok technikai paraméter és a felhasználó egyéni beállítása is befolyásolhatják az aksit! Szakemeberek szerint az elterjedtebb kétmagos (SOC) CPU-val (RK3066) szerelt készülékeknél 3500 mAh-nál kisebb akkumulátoros készüléket nem tanácsos választani 7" kijelző esetén. Nagyobb kijelzőknél nem árt a 6000-10000 mAh akkumulátor. De ugye, az mindenki számára világos, hogy nagyobb akkumulátor nagyobb helyet követel magának és ugye nehezebb is. No, és persze az sem mindegy cserélhető-e az akkumulátor.

A másik fontos tényező a kijelző minősége. A kijelző alapvetően két részre osztható: a megjelenítő modul, és a touch panel, ami érzékeli ujjainkat. Ma már kizárólag kapacitív (érintős) kijelzős modellek kaphatóak, ezért a gyanúsan olcsó modellnél ezt is ellenőrizzük. A kijelző láthatóságát érdemes tesztelni a tablet megdöntésével. Az nem jó jel, ha ilyenkor kis bedöntés esetén is torzulnak a színek vagy a képminőség, az ábrák. Ha semmit változást nem érzékelünk, akkor jó minőségű, úgynevezett IPS-kijelzővel szerelt tablet vehetünk. Érdemes ellenőrizni a képernyő háttérvilágításának erősségét is, mert ez is befolyásolja a színek intenzitását, torzulását és a tablet lemerülési idejét! Mindezek mellett nagyon fontos, hogy hány pixeles a kijelző.

Ne feledjük a tableteknek nincsen billentyűzete!

A tabletek alapfelszereltsége a vezeték nélküli hálózati kapcsolat, a WIFI. A régebbi modellekben B/G kapcsolati sebesség volt, de ma már ez kiegészült az N szabvánnyal is! Ha az N szabványt nem támogatja a készülék, ne is vegyük meg! 3G beépítve csak a drágább, és márkás tabletekre jellemző, a külső úgynevezett USB WEBSTICK inkább elterjedtebb.

Amivel az ember először szembesül az az operációs rendszer. Az iPadnak az iOS a lelke. Ez az operációs rendszer a korábbi iPhone, és iPod Touch továbbfejlesztett, tábla gépre optimalizált változata. A Google-féle Android, egy kicsit más. Igazából a 3.0-ás Honeycomb, ami valóban tabletre van optimalizálva, de sajnos sok gyártó még a korábbi változatot használja, ami alapvetően mobil telefon operációs rendszer, és közel se nyújt valódi tablet élményt.

Az Androidos készülékekben alapkiszerelésben RAM vagy ROM memóriatípus vagy memóriakártya fordul elő. Ha hagyományos PC-hez hasonlítunk, akkor a a RAM a leggyorsabb, a ROM pedig olyan, mint a merevlemez, míg a memóriakártya egy pendrive-hoz hasonlítható. Szinte minden jó tablet esetében alapkövetelmény a minimum 1 GB (gigabyte) RAM, és 8 GB ROM. Fontos a legalább 8 GB ROM, mivel ide kerülnek a PLAY STORE-ból letöltött programok, felhasználó adatai és alapbeállításban a fényképek is! Hiába veszünk 32 GB-os memória kártyát, ha bizonyos adatok csak a ROM-ban lehetnek, bár sok programot, képet és filmet áthelyezhetünk erre.

A tableteken akár két kamera is lehet. Egy a hátoldalon és egy az elülső részen. Az olcsóbb tabletekkel nem lehet  jó képet csinálni a hátlapon lévő kamerával. Általában zajosak és színhibásak a képek. A mikrofon és 3,5 mm jack aljzat viszont kötelező felszerelés!

Micro SD csatlakozó minden tableten megtalálható, többnyire a maximum 32 GB-os kártyákat támogatják. Érdemes gyors, Class 10-es kártyát vennie annak, aki sok képet, filmet, könyvet szeretne. Jelenleg 64 GB a flash alapú tárolók felső kapacitása, melyet az androidos tableteknél külső memóriakártyával tudunk még megtoldani, akár még egyszer ugyanennyivel.  Az iPad készülékekből is van 16, 32, és 64 Giga byte-os, de ezek a készülékek sajnos nem bővíthetők további tárhellyel, SD, vagy microSD, SDHC kártyákkal.

A tablet oldalán található a Micro USB csatlakozó. Ide többféle eszközt csatlakoztathatunk. Jellemzően 3G webstick vagy billentyűzetes tok csatlakoztatásához használhatjuk.

Teszteljük böngészési élményt, az iOS alapú tabletek (Apple iPad) például nem támogatják az Adobe Flash Playert! Szempont lehet az is, hogy minél több az adott táblagépre optimalizált applikációt érhessünk el, tölthessünk le. Az Android market hemzseg a különféle szoftverektől, de közülük csak néhány van tabletre optimalizálva. A PlayBook se bővelkedik kínálatban. Az igazi App-gyártó az Apple, mivel az AppStore-ban rengeteg olyan szoftver van, melyek tabletre optimalizálta. Az Android sokkal bonyolultabb, mivel több változat van, és a készülékek, a kijelzők, a processzorok is eltérőek, így nagyon nehéz rendesen optimalizálni egy alkalmazást. Tehát, ha olyan alkalmazásokra van szükségünk, amik tökéletesen működnek, akkor az Apple iPad a jó választás.

Itt érdemes tableteket összehasonlítani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése