2014. január 13., hétfő

Közbeszerzések 2013-ban


2013-ban a közbeszerzések száma több mint egyharmadával, értéke több mint kétharmadával nőtt a múlt évhez képest – mondta Gajdos Róbert, a Közbeszerzési Hatóság elnöke az MTI-nek adott interjúban. Majd azt is hozzátette, hogy a közbeszerzések 85 százaléka kötődik uniós támogatáshoz.


2013. november végéig 10 880 eljárást folytattak le az ajánlatkérők, ami 38,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A 2105 milliárd forintos összérték pedig 70,2 százalékos növekedés szintén tavaly november végéhez mérten. A két adatból nem nehéz kikövetkeztetni azt, hogy az egy eljárásra jutó összeg is emelkedett, 193,5 millió forintra, amely 23 százalékos növekedés – mondta az elnök. A teljes közbeszerzési szám 50,7 százalékához – 5514 eljáráshoz – kötődik uniós támogatás. Az értékbeli adatnál viszont 85 százalékhoz, ami 1256,4 milliárd forintot jelent. Az elnök szerint az eljárások típusait aszerint érdemes megkülönböztetni, hogy azok az uniós eljárásrendnek megfelelően zajlottak, vagy nemzeti eljárásrendben történt-e a beszerzés. Az uniós eljárások döntő többsége nyílt, míg a maradék tárgyalásos.
Kkv-k nyerték a közbeszerzéssel elköltött pénzek 27 százalékát.


A kis értékű, nemzeti eljárásrendben továbbra is a három ajánlattevőt felhívó eljárás a leggyakoribb. Amikor a kormányváltás után ez az eljárás fajta bekerült a közbeszerzési törvénybe, azzal a céllal történt, hogy a mikro-, illetve a kis- és közepes vállalkozások jobb pozícióra tegyenek szert a közbeszerzéseken. Az eljárások 84 százalékát ez a vállalatkategória nyerte az idén, de értékben 27 százalék a részesedésük a közbeszerzésekből.

Annak ellenére, hogy a közbeszerzések száma és értéke is jelentősen nőtt az idén, a szerződések tárgyai – arányukat tekintve – alig változtak. Továbbra is szolgáltatásra jelent meg a legtöbb tender – szám szerint 4722, a teljes darabszám 43 százaléka – de értékben változatlanul az építési beruházások vezetnek 55 százalékkal, 1162 milliárd forintos értékben. A korábbi évekhez hasonlóan2013-ban az első tizenegy hónapban is az önkormányzatok és intézményeik folytatták le a legtöbb eljárást, a teljes darabszám 44,2 százalékát. Az értéket vizsgálva viszont a legnagyobb beszerzőknek a közjogi szervek – a központosított állami szervezetek – bizonyultak, az általuk lefolytatott eljárások értéke a teljes magyar közbeszerzési piac 36,9 százalékát jelentette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése