2014. január 27., hétfő

Vezetékkel vagy vezeték nélkül?

Néhány gondolat pro és kontra, amely segítség lehet, ha nem tudjuk eldönteni, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli műszaki cikket szerezzünk be!

Mobilitás. A vezeték nélküliség legszembetűnőbb előnye, hogy szó szerint eltűnik a vezeték, megszűnnek a korlátok. Ebből fakadóan ezeknek az eszközöknek magas fokú a mobilitása, aminek elsősorban kényelmi előnyei vannak. Korlátozott mértékben, de megszabadulunk például a számítógép helyhez kötöttségének kényszerétől. A vezeték nélküli egér, billentyűzet esetében mindenképpen megszabadulunk az íróasztal fölé görnyedés minden kényelmetlenségétől.

Rend és rendezettség. Mivel szó szerint eltűnnek a vezetékek, nem kell az íróasztali vezetéktender miatt aggódni, nem kell kábeltartókra beruházni és nem kell a takarítás során aggódni azon, nehogy kilazuljanak a csatlakozók.

Árparaméterek, árkategóriák. Ma már a kisebb perifériás kellékek esetében nincs is olyan nagy különbség a vezetékes és vezeték nélküli eszközök között az ár tekintetében. Ám, kategórián belül annál nagyobb lehet a szórás. Az egér esetében megkülönböztetünk görgős, optikai, és lézeres egereket, akár vezetékkel, akár vezeték nélkül. Így a választás során elsődleges szempont kell legyen, mire is szeretnénk használni az egeret, illetve a billentyűzetet? Grafikai, vagy egyéb nagy precizitást igénylő programok, szoftverek használata esetén érdemes az optikai, vagy lézeres egér használata, de ha csak alaptevékenységekre – tanulás, internethasználat, böngészés – szeretnénk használni ezeket az eszközöket, alacsonyabb árkategóriájú termékek is éppoly jól fognak teljesíteni, mint drágább társaik.

Használat. Vezeték nélküliek használata nem sokban tér el a vezetékes eszközökétől. Mint említettem, nincs kusza, rendezetlen kábelrengeteg az asztalon vagy az asztal alatt. Ráadásul a vezeték nélküli eszközöket mindaddig tudjuk használni, amíg a számítógép automatikus futtatási rendszerei felismerik ezeket, továbbá ezek az eszközök a szoba másik végéből, de még távolabbról is könnyedén használhatók. A vezeték nélküli billentyűzeteket – megkönnyítve az egyes funkciók vezérlését – szinkronizálhatjuk okos televízióval.

A görgős egerek egyértelműen hátrányban vannak az optikai, vagy lézeres egerekkel szemben. Nem kell sok idő, és az egér mindenféle szöszt, port felszed a görgőivel, ami után sokat veszít precizitásából. Mindamellett az optikai egereknek – mivel a LED fényének színe piros – gondot szokott okozni az ilyen színű felületen való „látás”, valamint a sima és tükröződő felületek, mivel az egér ilyen felületeken nem tud megfelelő támpontokat értékelni.

Energiafelhasználás. Ebből a szempontból a vezetékes eszközök az esetek nagyrészében jóval túlteljesítik vezeték nélküli társaikat. Nem kell elem, akkumulátor, dokkoló egység, se folyamatos feltöltés, vagy rendszeres elemvásárlás. Azonban a magasabb árfekvésű vezeték nélküli típusoknál is létezik olyan termék, mely egységének feltöltésével, vagy új elem felhasználásával akár egy évig is hatásfok-csökkenés nélkül használható.

Vezetékes vagy vezeték nélküli? Hálózat, telefon, egér, billentyűzet, csengő, fejhallgató, hangszóró, hangfal, riasztó a lehetőségek szinte végtelenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése