2014. január 20., hétfő

Ki és miért találta fel a Post-it-et?

A termékismeret sohasem árt felkiáltással nézzünk most egy nap mint nap használt irodai eszköz után. Lehetne ez találós kérdéssel is bevezetve úgy, hogy mi az ami nélkül ma már el sem tudjuk képzelni színes és ragadós iroda életünket. 

Belegondoltunk valaha, például kinek a fejéből pattant ki a post-it ötlete? Pedig nap mint nap használjuk ezt a rendkívül kis praktikus tapadós papírlapot, telerakjuk vele az irodát, néha még mókázunk is vele. Nos, 1968-ban Dr. Spencer Silver a 3M kémikusa feltalált egy alacsony tapadású ragasztóanyagot. Ezt az anyagot felhasználva kollégája Art Fry találta ki a kis öntapadós papírlapot 1974-ben. Neki ugyanis az az ötlete támadt, hogy énekeskönyvének könyvjelzőit tapadóssá teszi. 1977-ben a 3M már piacra is dobta a találmányt három városban, azonban a siker elmaradt. Ezután kezdték el osztogatni ingyen a terméket Press n’ Peel néven, ami innentől megkezdte megállíthatatlan diadalútját és az emberek rövid tapasztalat útján rájöttek mennyire hasznos, aztán később már nélkülözhetetlen is ez a találmány a mindennapjaikban.

1980-ban aztán a cég ismét piacra dobta a találmányt Post-it Notes néven. 1981-ben pedig már kapható lett Kanadában, és Európában is. Az eredetileg sárga színe pedig a véletlennek köszönhető, ugyanis a csapat, aki megalkotta a post-it-et, talált egy csomó sárga hulladékpapírt, amivel kísérletezhettek.

Ma már a post-it-et számos formában, méretben, és színben is megtalálhatjuk a piacon. A beszerzést segítő online felületek éppen ezért hatalmas a választék tartanak a termékből. Találhatunk belőle színeset, jelölőcímkét, és a már fent említett cég, a 3M termékeit is.

Töretlen népszerűsége azt jelzi a gyártóknak, hogy az okostelefonok világában is minden bizonnyal a post-it tovább fog élni. Az emberek örömmel használják a mindennapjaik során, akár irodában, akár otthonukban ezt a vidám kis öntapadós papírlapot.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése