2014. január 8., szerda

Mire érdemes figyelni e-book vásárlás esetén?


1. Érdemes alaposan átolvasni a termékleírásokat és esetlegesen összehasonlítást is végezni.

2. Érdemes megfogalmazni az elvárásainkat a termékkel kapcsolatban.

3. Fontos figyelni a kijelző méretére, színére. Szakértők azt állítják, hogy könyvek esetében a 6 hüvelykes átmérő a megfelelő. A kisebben sokat kell lapozni, a nagyobb meg nem biztos, hogy elfér a zsebben vagy a táskákban. Az ilyen termékek esetében általános a fekete-fehér szín, ha kijelző színes az csak drágítja a terméket, ráadásul a szakértők szerint még az olvasást is nehezíti. Ám, ha mindenképpen színes magazinokat szeretnénk olvasni, nem mondhatunk le róla. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az érintőkijelzők fényesek, e-miatt rontják a könyvek olvashatóságát.
4. Funkciók vizsgálata. Érdemes tisztában lenni vele, hogy a zene- és videolejátszás csökkenti az akkumulátor készenléti idejét, így lehet, hogy az ilyen funkciók használata akár 1–2 napra csökkenti az egyébként hetekig is kitartó energiát. 

5. Az e-book olvasókon található gombok segítségével jegyzeteket lehet készíteni, így az olvasmányainkhoz jegyzeteket csatolhatunk, de akár hangfelvételt is készíthetünk. Azok számára, akik tanulásra használják a terméket iskolai tankönyveknél igazán hasznos lehet.

6. A szakértők egyöntetű véleménye, hogy egyelőre internetezni elég kényelmetlen e-book olvasóról, ám a 3G, vagy Wi-Fi modemmel rendelkező készülékek könnyebbé teszik a vásárlást, a letöltést. A modem is fogyasztja az akkumulátort és nem is érdemes bekapcsolva tartani, mert esetenként kellemetlen meglepetésben lehet részünk. Kindle-felhasználók tapasztalták, hogy az Amazon távolról törölt néhány illegálisnak tartott tartalmat a gépükről. Az eletronikus leveleket olvasni könnyebb, mint megválaszolni, mert a szakértők véleménye szerint a beépített levelező kliens tudása évekkel le van maradva a PC-n megszokottakétól. 

7. A memóriára való figyelem nagyon fontos. Az e-book olvasók memóriája akár több ezer kötet tárolására képes. 256 MB-ban már több hétre való olvasnivaló is elfér. Zenék, videók és képek tárolására persze több memória kell. Figyeljünk arra is, hogy bővíthető-e a termék további memóriakártyával!

8. Kezelőfelület és nyelvi beállítások. Az e-book olvasók menürendszere általában könnyen kezelhető és egy igen egyszerű menürendszerben kell navigálnunk. Így, ha ez nem is érhető el magyarul a kezelőfelület még az idősebbek is könnyen megtanulhatják a funkciókat. Az igazi probléma az, ha a termék nem ismeri fel a magyar kettős ékezetes betűket és kihagyja őket, vagy más karakterrel helyettesíti. Bizonyosodjunk meg arról, hogy leendő készülékünk támogatja-e az ékezetes vagy a magyar nyelvi karakterkiosztást.

9. Plusz ajándék, szolgáltatás. Sok készülékhez alapból van olvasnivaló. A gyártók általában 100–150, leginkább angol nyelvű könyvet szoktak adni a készülékhez, grátisz. 

10. Formátum. A PDF-eket nem mindegyik e-book olvasó jeleníti meg megfelelően így mindenképp érdemes megismerkednünk a különféle konvertálókkal. Tudni kell azt is, hogy a Kindle nem támogatja az ePub formátumot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése