2014. január 3., péntek

Közös adatbázis - szociálisan felelős közbeszerzések előmozdítása

A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató társaságokat és a szociálisan felelős közbeszerzések megrendelőit segíti a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) egy új adatbázissal.

Jánosi Andrea, az NFM közbeszerzésért felelős helyettes államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a Közbeszerzési Hatóság adatai szerint 2013 első tizenegy hónapjában a közbeszerzési eljárások számának és értékének csupán 1,2 százalékát tették ki a szociális szempontú eljárások. Ismertette, hogy a védett foglalkoztatóknál a munkavállalók több mint fele megváltozott munkaképességű; az új adatbázisnak köszönhetően ezek a cégek a többi piaci szereplőhöz képest könnyebben juthatnak piachoz a közbeszerzéseken keresztül. Mivel az MNV portfóliójába tartozik a 4 legnagyobb védett foglalkoztató - a Szegedi SZEFO Zrt., az ERFO Rehabilitációs Foglalkoztató Nonprofit Kft., a Főkefe Nonprofit Kft., valamint a Kézmű Nonprofit Kft. - a vagyonkezelővel közösen indították el az ingyenes adatbázist.

Az adatbázisba először az MNV portfóliójába tartozó cégek termékei és szolgáltatásai kerülnek fel - fűzte hozzá, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a szociális foglalkoztatók termékeit korábban viszonteladók juttatták el közbeszerzéseken keresztül a közszférába, most viszont direkt kapcsolatot szeretnének kialakítani a megrendelőkkel, az adatbázis nyitott, ingyenesen hozzáférhető, a civil szféra számára is hasznos lehet. A kezdeményezéstől azt remélik, hogy a védett foglalkoztatók újabb termékek gyártását indíthatják el, vagyis további kapacitás- és foglalkoztatásbővítésre nyílik majd lehetőségük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése