2014. január 24., péntek

A vizuáltechnika világa és újdonágai

Mi a vizuáltechnika? Képek, tárgyak, események láttatása, képek megjelenítése, ötvözve hangokkal, effektekkel. 

Mostani világunkban a vizuáltecnikai és eszközei nélkülözhetetlen és gazdasági előnyöket jelentő világ. Mégis sokan tévednek el a vizuáltechnika labirintusában.

Hihetetlen, de már az ősember is használt úgynevezett Camera Obscurat (sötétkamra, lyukkamra, ami egy minden oldalról védett, sötét szoba, ahol a fény egyetlen lyukon keresztül hatol be). A tudósok feltételezik, hogy az ősemberek állati bőrön fúrtak lyukat és ennek segítségével vetítették meg a falat. Az eltelt több ezer évben a technika rengeteget fejlődött, és ma már számos lehetőség áll rendelkezésre például egy előadás megtartásához és szinte az élet minden területén megtalálhatjuk a vizuálistechnika eszközeit.

Miért van szükség vizuáltechnikai eszközökre?
Legyen az oktatás, konferencia vagy egy átlagos iroda, biztosan felmerül annak a lehetősége, hogy szükség lesz vizuális technikára. Az irodai mindennapokban elengedhetetlen ezek megléte, hiszen egy számokkal, diagramokkal teli pénzügyi előadást megtartani ezek nélkül az eszközök nélkül „száraz” és unalmas lehet.

Milyen vizuáltechnikai eszközök léteznek?
A vizuáltechnikai eszközöknek széles a skálája, mivel nemcsak a projektorok és vetítővásznak tartoznak ide, de általában ide sorolhatjuk azokat a kábeleket, vezetékeket is, amit például a tárgyalóasztalhoz csatlakoztatnak annak érdekében, hogy a laptopot el lehessen látni internetkapcsolattal. Arra is lehetőség van, hogy egyetlen kapcsolóval irányíthassuk a vetítést, a sötétítést, és hangszabályozást. Tehát összefoglalva, a vizuáltechnika rendszerén belül léteznek vezérlőrendszerek, konferenciatechnika, projektorok, vetítővásznak, videotechnika, LED-fal és eredményjelzők, hangtechnika, fényfestés, interaktív táblák, Plazma és LCD-kijelzők vagy falak, szavazóberendezések.

Természetesen nem szükséges ilyen nagy követelményeknek megfelelni, és néhány eszköz is elégséges lehet egy jó prezentációhoz, így számos online oldalon találhatunk megfelelő eszközöket.

Vizuáltechnikai újdonságok
A Japánok – kik mások – vízsugarak segítségével festenek a levegőbe különböző mintákat. Lenyűgöző, ahogy a levegőben megjelenik egy tulipán sorminta, vagy egy felirat.



A Microsoft is piacra dobott egy olyan eszközt, ami már a jövőbe mutat. Ez a kivetítő összemossa a televízió képernyőjét a fizikai világunkkal. A térbe vetíti azokat a képeket, amik a tévén is megjelennek, ezzel fokozva a virtuális világ térbeni megjelenítését.




És azt is kevesen tudják, hogy a magyarok is híresek ilyenben:

http://vimeo.com/50946896
http://vimeo.com/19992626


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése