2014. január 22., szerda

Szénmonoxid, a csendes gyilkos

Ha hűvösre fordulna az idő és végre előkerülnének a nagykabátok a szekrényből, beindulna a fűtési szezon is. A beindulással együtt a híradásokban is egyre többször jelennek meg a szénmonoxid-mérgezéses hírek.

Egy beszerzőnek felelőssége az is, hogy tudjon a csendes gyilkosról és megóvja kollegáit, még akkor is, ha az ilyen eseteknek többnyire saját építésű lakóházak, régi bérházak, vagy régi építésű és korszerűtlen berendezésekkel rendelkező épületek a főszereplői. A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb baleset, mely egy kis odafigyeléssel és ráfordítással megelőzhető lenne. Hátterében a nem megfelelő, a helytelenül használt és a kifogásolható műszaki állapotú fűtőberendezések állnak.

Mi a szénmonoxid? 
A szén és a szénszármazékok tökéletlen égése során keletkező színtelen, szagtalan, gyorsan mérgező gáz. A belégzése utáni kezdeti tünetek: fejfájás, hányinger, rosszullét. Mégis sokszor észre sem vesszük, ilyenkor történik meg a baj. Felismeréséhez létfontosságú a jó szénmonoxid-érzékelő.

Hogyan előzhetjük meg?
- vásárolt és felszerelt berendezéseink mindig az előírásoknak megfelelően legyenek telepítve,
- telepítést és ellenőrzést mindig szakemberre bízzuk,
- minden fűtési szezon előtt ellenőriztessük kéményeinket,
- kémény nélküli tüzelő- és fűtőberendezést csak jól szellőztetett helyen használjunk, soha ne zárt ajtók, ablakok mellett,
- az érzékelők optimális elhelyezése a szobák előtti helyiség, ideális szerelési magassága 1,6 méter és ne legyen eltakarva bútorokkal.

Milyen érzékelők vannak a piacon? 
Az előforduló halálesetek többségében az a szívszorító, hogy megelőzhető lett volna. Kétfajta készülék a legelterjedtebb: az olcsóbb félvezetős és a drágább elektrokémiai Az ilyen érzékelők fogyasztása alacsony és a termék 5 évig működőképes. Bármelyik típust is választjuk, mindig csak új, bontatlan készüléket vásároljunk, megbízható üzletben, webáruházban!

Miért jó, ha van egy ilyenünk?
Kialakításuk úgy van tervezve, hogy még azelőtt figyelmeztetést ad, mielőtt a CO-mérgezés bármely tünetét érzékelnénk, így lesz idő cselekedni. Ez csak a legújabb EN-50291 szabványnak megfelelő készülékek esetén érvényes. NE vásároljunk olyan érzékelőt, amin ez a jelzés nem található! Ennek a szabványnak csak az elektrokémiai érzékelővel felszerelt készülékek felelnek meg, amelyek nem ilyen érzékelővel készültek az a szakemberek szerint nem igazán megbízhatóak, nincs rá garancia, hogy időben figyelmeztetnek a szivárgásra.

Mit tegyünk, ha megszólal az érzékelő?
- Nyissuk ki a nyílászárókat, szellőztessük ki a helyiséget,
- gázfűtés esetén kapcsoljuk ki/zárjuk el a fűtőberendezéseket (gázfőcsap, gázpalack),
- mérgezés észlelésekor értesítsük a mentőket, menjünk ki a szabadba és csak akkor térjünk vissza, ha a tűzoltók már kiszellőztettek és megtalálták a szivárgás forrását,
- ha mérgezés esete állt fenn, forduljunk orvoshoz, aki a megfelelő kezelést fogja alkalmazni,
- mindaddig ne kapcsoljuk vissza a fűtőberendezéseket, amíg képzett szakemberrel meg nem javíttattuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése