2014. január 28., kedd

Mennyire fontos a papír?

A nyomtatás esetében nemcsak a nyomtató, mint eszköz kiválasztása a fontos, hanem a papírválasztás is.

Olyan nyomtató nem nagyon van, ami önmagától ismerné fel a papír típusát, viszont általában automatikusan a nyomtatási beállításoknál megadott papírtípushoz állítják be magukat. A papírtípus-beállítás azért is fontos, mert innen tudja a nyomtató, hogy milyen papírt használ, és a tintalefedettséget ennek megfelelően korrigálja.

A másolópapír egyszerű fényes vagy matt, famentes papír. Többnyire, mint azt a neve is mutatja fénymásolásra használják, ezáltal a fénymásológépek követelményeinek megfelel, ha a másolás xerografikus úton történik. Formátumok DIN A4 és DIN A3.

A lézernyomtatókhoz, fénymásolókhoz használt papír hófehér, egyenletes felületű 30-35%-os nedvességtartalmú, általában színes és fekete-fehér nyomtatáshoz. A hétköznapi nyomtatásnál használt 80, 90 és 100 grammos papír mellett 160, 200 vagy 300 grammos karton típusa is van.  A felület kialakítása optimális tonerhatást és a lézernyomtató elektrosztatikus hatásának azonnali elvezetését biztosítja.

A recycling papír 100 százalékos újrafelhasznált papírból, új és régi papírpép (például újságok és folyóiratok) keverékéből készül. AP-Papírként és "környezetvédelmi papírként" is ismert. Ezért az újrafelhasználható papír tulajdonságai nagyban változhatnak a márkától és a gyártótól függően.

Az írópapír famentes vagy fatartalmú. A papír mindkét oldalára lehet írni, illetve nyomtatni. Az adalékanyagok miatt a papír kevésbé áttetsző és a toll egyenletes futását elősegítendő a papír mindkét oldalát szatinálják.


A tintasugaras papírt inkjet papírnak is hívják, amely szatinált papír injektált nyomtatási eljáráshoz. Mivel a nyomtatási kép parányi pontokból áll, melyet számítógép vezérléssel visznek a papírra és a színes pontocskák meg a papír optimalizálva vannak, ezáltal maszatolás többnyire kizárt.

A műnyomó papír sűrűségét és felületét illetően igencsak eltér a hagyományos papírtól, mert  alacsony a festéktapadása. A vékony bevonatú műnyomó papír papírelakadást okozhat, a vastag bevonatú műnyomó papír pedig a festék rossz tapadása miatt megkárosíthatja a készüléket. Sok műnyomó papír nem tud ellenállni a nyomtatás közben keletkezett magas hőmérsékletnek és nyomásnak, és ezért ráncossá válhat.

Az egy oldalon felületkezelt magasfényű papír a legfényesebb felületű, színes digitális fotónyomtatáshoz és különleges kiadványok készítéséhez tervezett papír.

Az öntapadó anyagok általában beltéri használathoz ajánlott matt vagy fényes öntapadó papírok.


A papír típusa mellett annak nedvességtartalma is befolyásolja a papír állapotát és a nyomtatási minőséget. Ha a nedvességtartalom túl magas, a papír éle begörbülhet és hullámos lehet. Ráadásul a papír nyomtatás közben ráncossá válhat és csökkenhet a nyomtatási minőség. Az ilyen papír lehet, hogy nem tud áthaladni a készüléken, vagy betöltésük bizonyos szög alatt történik, mert a magasság a hullámos papír közepe táján különböző. Olyan papírköteget érdemes használni, amelynél a maximális papírlapszám betöltésekor a legfelső lap legalacsonyabb és legmagasabb pontja között 2 mm-nél kisebb a különbség.
Ha a papír tárolásának helyén alacsony a páratartalom, a levegőnek kitett papír elveszítheti
nedvességét és az élei összehúzódhatnak. A hullámos élű papír bizonyos szög alatt töltődik be, és papírelakadást okozhat. Olyan papírköteget érdemes használni, amelynél a maximális papírlapszám betöltésekor a köteg középső része és annak éle között 6 mm-nél (0,24 hüvelyk) kisebb a különbség.

A papír tárolásakor ügyeljen az alábbiakra:

  • A tárolás helyén a hőmérsékletnek 20-25°C, a páratartalomnak pedig 30-65 százalék közöttinek kell lennie.
  • Ha a tárolási és a készülék körüli terület között nagy a hőmérsékletkülönbség, a papírt használat előtt néhány napig a készülék mellett tárolja, hogy a papír hozzászokjon a hőmérséklethez a készülék közelében.
  • Ha a papír csomagolását kibontotta, a papírt gondosan zárja le egy nejlonzacskóban vagy tegye nedvesség ellen védő papírba, hogy ne tudja magába szívni a nedvességet a levegőből.
  • A papírt ne tegye ki közvetlen napsütés hatásának!
  • Ha a papírdobozokon fel van tüntetve a kötegelési irány, a dobozokat az iránynak megfelelően helyezze egymásra. Ne halmozza fel a kimaradó papírt, még akkor sem, ha az a dobozban van!
  • A papírt ne helyezze a padlóra, raklapon, asztalon, szekrényben tartsa ellenőrzött hőmérsékletű és páratartalmú helyiségben!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése