2015. január 10., szombat

3D nyomtatás otthon

3D nyomtatás otthon? Nem is olyan rég még teljesen elképzelhetetlen volt. Műanyagot nyomtatunk a mindennapokra?

Nos, lényegében igen. Mára már teljesen elfogadott a 3D nyomtatás. Otthonainkat viszont csak nemrég kezdték el meghódítani ezek az eszközök.

Több márka, design és típus áll mára a kísérletezni vágyók rendelkezésére. Mivel engem is érdekelt a téma, pár hónapja beszereztem egy ilyen masinát. Azóta agyba-főbe kísérletezgetek. Nem is tudtam, hogy ilyen sokat tud majd segíteni a ház körül. A gép használata azonban még nem olyan zökkenőmentes, mint azt az ember várná.

Az első nehézséget okozhatja a nyomtatóhoz járó egyedi 3D tervezőprogram használatának megtanulása. Laikus szemmel pofon egyszerű, azonban nagy figyelmet kell fordítanunk arra is, hogy a darabok tökéletesen illeszkedjenek, elegendő anyag legyen az előállított tárgyban, hogy ne törjön el, megtartsa saját súlyát.

Ezután jelentkezhet a következő probléma. Nem lehet még színesen nyomtatni. A legtöbb 3D nyomtató ugyanis egy, maximum két szín nyomtatására képes egyszerre. De ez a probléma egy kis festékkel vagy körömlakkal, és némi kézügyességgel természetesen könnyedén orvosolható.

A harmadik problémát az jelentheti, hogy a nyomtatás a tárgy tömörségétől és méretétől függően akár órákig is eltarthat. Cserébe azonban készen vehetjük kezünkbe az általunk megálmodott egyedi sütiformát, porszívóalkatrészt, karácsonyfadíszt, ékszert, vagy bármi mást. A kérdés, hogy minderre megéri-e 3D nyomtatót beszerezni.

Összességében a 3D nyomtatás nagyszerű szórakozás, rengeteget tud segíteni a háztartás körüli teendőkben, törött műanyag alkatrészek pótlásában. Az ára, az anyag- és az áramköltség ugyan még nem teszi a legköltséghatékonyabb otthoni géppé, de ahogy ez a technológia fejlődik, úgy lesz majd egyre olcsóbb, és válik majd olyan természetessé otthonainkban, mint a sima nyomtatók és számítógépek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése