2015. február 4., szerda

Videokamera vásárlás

Céges vagy családi események? Szeretnéd, hogy emlékezetesek maradjanak? Nem mindegy, hogy milyen minőségben őrizzük meg őket! Ezért is nagyon fontos eldöntenünk, milyen videokamerát vásároljunk.

Az első kérdés ismét az, mire is akarjuk használni az eszközt. Nem mindegy, hogy filmet akarunk vele forgatni vagy csupán egy eseményt örökítünk meg. Persze az sem mindegy mekkora az eszközvásárlásra szánt büdzsé és, hogy milyen márkát válasszunk. Mivel sok típus és brand ismert, mint például a Panasonic, Sony, Fuji, Canon, JVC, ezért fontos, hogy jól válasszunk.

Tehát következhetnek a fontosabb technikai adatok. Milyen a kamera képérzékelője. Mivel ez egy olyan eszköz, ami a látott dolgokat olyan jelekké alakítja át, hogy azok elektronikusan feldolgozhatóak legyenek a képérzékelő kiemelt paraméter lehet. A képérzékelőnek két fő fajtája ismert a CCD és a CMOS. A CCD, egy elektronikai alkatrész, mely analógjeleket továbbít. A CMOS pedig egy integrált áramkör, mely analóg-digitális átalakítókat is tartalmazza. Ebből következik a kérdés, hogy mekkora legyen az érzékelő mérete. Például egy 1/5 coll-os vagy ettől kisebb egy hobbikategóriának fel meg, egy 1/3 collos pedig egy fél profinak, vagy profinak minősül.

Az is fontos lehet, milyen optikai zoommal rendelkezik a videokameránk, mennyire tudjuk az adott eseményt megközelíteni vele. Elengedhetetlen, akárcsak a fényképezőgépeknél, hogy ne keverjük össze az optikai és a digitális zoom fogalmát. A digitális zoom a vásárlásnál teljesen lényegtelen.

A vásárolt termék formája és kinézete is nagyon lényeges, hisz nem mindegy, hogy a leendő tulajdonosnak, hogyan fog a kezében elhelyezkedni. Egyes kamerák vízszintesek, mások függőlegesek, vannak kompaktok, de vannak ultrakompaktok is. Tehát mielőtt megvennénk az adott készüléket próbáljuk ki, hogy milyen érzés a kezünkben tartani.

Alapvető tudnunk, milyen video-formátumban készül el, majd a leendő film. Sok fajta ismert, ilyenek például a MiniDv (kazettás formátum, analóg kameráknál jobb minőséget ad), Mini DVD-R/RW (DVD-lemez szükséges hozzá, MPEG-2 felvétel), HD, Full HD. Egy digitális kameránál, a számítógépre való feltöltéshez szükséges egy csatlakozó kábel (például Firewire), amivel ezt megtehetjük.

Meg kell említeni még a memóriakártyát is. Ennek is több fajtája létezik, mint az MS (Memory Stick), MD (Micro Drive), SDHC, Secure Digital SD. Különbség csak abban található, mekkora a mérete és mennyire kompatibilis az adott kártya a kamerával. Végül pedig, a kényelmesség szempontjából, érdemes beszereznünk egy állványt, mert így elkerülhetjük az esetleges bemozgásokat, remegéseket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése