2015. április 20., hétfő

Csak szakképzett családtag árulhat vasárnap?


Csak szakképzett családtag segíthet az élelmiszerrárusításban, ezért iskolába vagy továbbképzésre kell küldenie az élelmiszerkisbolt-tulajdonosoknak azokat a családtagjaikat, akik vasárnap lennének a boltban. 

Már, ha valaki a törvény adta lehetőségekkel élve nyitva akar maradni vasárnap is kapták fel a blokkk.com kiskereskedelmi szakmai blog cikkére a hírt a sajtóban. A kormányban ugyanis úgy tűnik senkinek sem szúrt szemet, hogy van egy 2007-es rendelet, amely szerint csak szakképzettséggel rendelkező munkavállaló lehet eladó, ami így ebben a formájában természetesen vonatkozik a vasárnaponként pult mögé állított kisegítő családtagra is. 

A vasárnapi boltbezárási törvény szerint a családi tulajdonban lévő kisboltok nyitva maradhatnak, ha ezen a napon a tulajdonos vagy a segítő családtag áll a pult mögé. Mert ugye milyen jó, hogy ilyenkor is együtt (dolgozik) a család. na de persze ne legyenek illúziói senkinek, mert a KDNP-nek köszönhetően az élettárs nem segíthet az üzletben; és akkor, ha most igaz ez a 2010-es rendelet, akkor csak végzettséggel állítható munkába bárki.

Az élelmiszerrel dolgozó eladónak ugyanis továbbra is élelmiszer-vegyesbolti eladói OKJ-s végzettséggel kell rendelkeznie, függetlenül attól, hogy rendszeresen vagy csak a hét egy napján, vasárnap áll be a pult mögé. Bár az illetékesek úgy nyilatkoztak, hogy a rendelet az adminisztráció csökkentése céljából átdolgozás alatt van, és a tárca néhány héten belül előrukkolhat egy új rendeletverzióval. A Népszabadság szerint egyelőre a tárca titka, hogy pontosan milyen változás várható, arról nem tudni, hogy bevontak volna piaci szereplőt is az ötletelésbe.

Vannak azonban jó hírek is: a 2010-es rendelet alapján a ruházati, papír-írószer kisboltokban nem kell végzettség, ahogy zöldség-gyümölcsöt is árulhat akárki. De, ha akár egy kiflit is eladnak egy üzletben, akkor az már vegyes termékkörű boltnak számít, és ekkor már kell a végzettség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése