2015. április 7., kedd

Új Országos Tűzvédelmi Szabályzat lépett érvénybe

2015. március 5-én lépett hatályba az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amire a szakértők szerint régi szabályozás rugalmatlansága, illetve a sorozatos jogszabály-értelmezési problémák miatt volt szükség.

A megújult szabályozás a szervezeteket és a civileket is érintheti. Az újítás szerint a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Ez talán Budapesten nem jelenthet akkora változást, mint vidéken, ahol ez bevett szokás. Könnyítésként bevezették, hogy most már a tűzoltó készülék egységet egy létesítményben (a robbanásveszélyes területek kivételével) nem tűzveszélyesség alapján határozzák meg, hanem alapterület szerint. A vállalatok esetleg nehezítésként tarthatják számon azt a módosítást, hogy a tűzvédelmi szabályzatra kötelezett szervezeteknek minden tűzvédelmi dokumentumot aktualizálniuk kell az új szabályzatnak megfelelően. Valamint egy tűzvédelmi üzemeltetési naplóban vezetni kell minden karbantartást, felülvizsgálatot és ellenőrzést, hogy a nyilvántartások átláthatósága és egyszerűbb kezelése javuljon.

Az egyik legfontosabb szabályzás a gazdasági szervezetekre vonatkozik, ugyanis kötelező lesz 2015. április 2-tól legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező szakembert alkalmaznia minimum havi 8 órában. A szabály hatályba lépésétől számítva 90 nap van rá, hogy teljesítsék a rendelet előírásait. Azt, hogy melyik szervezetnek kell középszintű és melyiknek felsőszintű képesítéssel rendelkező alkalmazott, a rendelet határozza meg.

A módosítás részét képezi az is, hogy tűzvédelmi szabályzatot legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy készíthet vagy módosíthat. Azokban az esetekben, ahol jogszabály felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő, tűzvédelmi szabályzat készítésére és módosítására csak felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy jogosult.

A szabályzat megalkotói szerint a módosítások a közösség érdekét és védelmét szolgálják, valamint a szabályok könnyebb megértését és egyértelmű alkalmazását. Továbbá várni lehet még változtatásokat a jövőben a tűzvédelemre vonatkozóan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése