2015. március 23., hétfő

Mi a fontos webkamera vásárlásakor?

A mai, modern világban már olyan sok mindenre tudjuk használni a webkamerát, hogy szinte már elengedhetetlen minden üzleti szervezet működéséhez. Gyakran ügyféllel való kapcsolattartásban és kollegákkal való megbeszélésben segítheti munkánkat a webkamera.

Ha nincsen webkameránk nem is tudhatjuk, mennyi mindenre lehetne használni a karrierünk és a magánéletünk során egyaránt. Manapság egyre jobban elterjednek a video-chat programok, amik a magánkapcsolatok fenntartásában és az üzleti életben is egyformán népszerűek. Az internet elterjedése óta növekszik a video-konferenciák, video-megbeszélések és meetingek száma, mert így nem lehet akadály távolság. Megtarthatjuk a prezentációt a világ túl felén lévő üzleti partnereknek gond nélkül, amennyiben megfelelő kameránk van. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk, milyen webkamerát veszünk meg.

Több fontos szempontot kell figyelembe vennünk, amikor webkamerát vásárlunk. A különböző árkategóriájú kamerák más-más funkciókkal bírhatnak, ami nem elhanyagolható tulajdonság választáskor. Ezért lényeges megtudnunk, hogy a webkamerának manuális vagy automatikus fókusza van, mert esetleg egy fontos előadás tartása közben nem mindegy, hogy meg kell-e szakítanunk azt a fókusz beállítása miatt. A kép minőségét a felbontás határozza meg. Egy drágább kamera felbontása már 960 x 720 pixel is lehet, de ezt is a használat céljához kell igazítanunk. Üzleti jellegű megbeszéléseknél a megítélésünket ronthatja a rossz minőségű kép.

Mindenképp meg kell határoznunk, hogy milyen számítógéphez szeretnénk a webkamerát, mert másfajta kell az asztali géphez és a laptophoz. Három módon rögzíthetjük őket, talppal, csiptetővel és univerzális módon. A talpas kamerák csak asztali számítógépekhez valók, a csiptetősek csak laptopokhoz és értelemszerűen az univerzális mindkét fajtához illik. Ezek szerint kell a rögzíthetőségét megválasztanunk. Amennyiben váltogatjuk, hogy melyik gépen használjuk,vagy tervezzük a másik fajta beszerzését, az univerzális kamera megvétele a legjobb megoldás.

Továbbá a mikrofon is fontos a kamránál. Lehet külső mikrofon, mikrofonos fejhallgatót (headsetet) beszerezni, vagy eleve mikronnal ellátott webkamerát venni. Ennél a kérdésnél azt kell megvizsgálnunk, hogy mekkora lesz a háttérzaj video-chat közben. Beépített mikrofon esetén lényeges szempont, hogy mekkora a mikrofon érzékenysége, és ez az érzékenység elég lesz-e arra, hogy halljon minket a kamera, ha egy kicsit távolabb ülünk a géptől.A beépített mikrofon akkor a leghasznosabb, ha az USB-portonkeresztül kapcsolódik a gépünkhöz, ekkor ugyanis nem kell külön mikrofonkábellel törődnünk, és a kamera szoftvere is biztosan meg fogja találni az eszközt, amikor szüksége van rá.

A külső mikrofon általában jó hangminőséget ad és szabadon lehet változtatni a helyét. De a háttérzajt ebben az esetben is meg kell vizsgálnunk, mert megvan rá az esély, hogy zavarja a beszélgetést. A laptopoknak általában van beépített mikrofonja, de ezt ellenőriznünk kell, mielőtt döntünk e felől. A headset talán a legalkalmasabb jó minőségű hangfelvételek készítésére. Kiváló az érzékenysége és könnyű a kezelése. Az USB csatlakozóval ellátott headsetek mobilitása, beállíthatósága és működtetése is csak a javunkat szolgálja egy video-beszélgetés közben.

A nekünk ideális webkamera típus kiválasztásához először is gondoljuk át, hogy mire fogjuk használni a közeli vagy távoli jövőben, hogy munkánk vagy magánéltünk folyamán van-e rá szükségünk és tartsuk szem előtt a számítógépünk jellemzőit is. Ezekkel a szempontokkal nem tévedhetnek vásárláskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése