2015. május 31., vasárnap

Miért szükséges a klímaberendezések tisztán tartása? 1.


Sokakban felmerülhetett már a kérdés, hogy vajon a munkahelyén működtetett klímaberendezés milyen gyakorisággal van takarítva. Ezeknek a készülékeknek a tisztítása és tisztán tartása elengedhetetlen.


A címben feltett kérdésre három fő szempont alapján válaszolhatunk:
1. az egészség megőrzése érdekében,
2. az energia felhasználás csökkentése miatt,
3. cél a berendezések élettartamának növelése.

A felszerelt és üzembe helyezett klímaberendezések esetében nagyon fontos a készülékek rendszeres karbantartása. Ez elengedhetetlen, ha egészségesre veszélytelen módon szeretne valaki klímát használni úgy, hogy közben megmaradjon a készülék garanciája is.

A klímaberendezések működése közben jelentős mennyiségű levegő áramlik át a hőcserélőn. A helyiség levegője óránként ötször is megfordulhat a készülékben, ami magával viszi a levegőben lévő szennyeződéseket. Ezek a szennyeződések elsősorban porszemek, pollenek, virágporok, de vannak köztük gombaspórák is. Minden készülékben találhatóak speciális szűrők, amelyek ezeknek a szennyeződéseknek egy részét felfogják. Ezek a szűrők egy idő után eltömődnek, mivel a használat során a különböző szennyeződések lerakódnak. Ez azonban rontja a hűtő és fűtő hatást is, hiszen a szűrőkön egyre kevesebb levegő tud keresztül jutni.

További probléma, hogy a szűrőkön a por egy része akadálytalanul átjut, és a készüléknek a belsejében, az elpárologtató felületén rakódik le. Ezt úgy kell elképzelni, mint a hőszigetelést. A porréteg vastagodásával egyre inkább rontja a felület hőátadását, ezzel csökkentve a készülék hűtő- vagy esetleg fűtőképességét. Szakszerűen kifejezve tehát, a vastag porréteg rontja a berendezés hatásfokát. Ilyenkor a készülék egyre hosszabb ideig működik, mivel több időbe telik az azonos hőmérséklet elérése, ez pedig egyre több áramfogyasztáshoz vezet. Egy ördögi körbe lép a klímaberendezés, mivel a hosszabb működés alatt még több por kerül a szerkezetbe, s egyszer csak elkövetkezik az az állapot, amikor a készülék már nem tudja biztosítani a beállított hőmérséklet értékét, hiszen olyan gyengévé válik a berendezés. Ez a meghibásodás egy kompresszor cserét követel, azonban egy szükségessé váló kompresszor cseréjének költsége egy új készülék árával vetekszik.
 Klímaberendezés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése