2015. május 13., szerda

Milyen eszközöket vásároljunk makrófotózáshoz?

Bármilyen rendezvényen, eseményen vagy az életben bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol kevésnek bizonyul fényképezőgépünk alap objektíve, mert az egészen apró dolgokat az nem tudja olyan szépen visszaadni, ahogy azt szeretnénk. 

Erre alkalmasak a különböző makróobjektívek és kiegészítőik, melyekkel az egészen kicsi dolgokat is képesek lehetünk élesen és nagy méretben visszaadni.Vásárlás előtt érdemes utána nézni, hogy a fényképezőgépünkhöz mely makróobjektívek lennének kompatibilisek.  Ha már tudjuk, hogy melyek alkalmasak, akkor az objektíven kívül még rengeteg kiegészítőt vásárolhatunk, hogy teljes legyen a makrófotózási kelléktárgyaink, segédeszközeink sorozata. Röviden tekintsük át, melyek is lehetnek ezek!

Makróobjektívnek azokat az objektíveket nevezzük, melyeket közeli fotózásra használunk. A fix objektívek csoportjába tartoznak és 1:1 arányú leképzést hoznak létre (például a Tamron SP) az adott tárgyról segédeszköz használata nélkül, azonban általánosan elmondható, hogy az 1:2-es aránynál adják a legoptimálisabb eredményt.

A használat során, általában nagyon szűk blende lehetőségek közül lehet választani, például f32-f45 és az objektívek fókusztávolsága is többnyire 50-200 mm közötti. Például a 65 milliméteres azért különleges, mert életnagyságú leképzéstől egészen az ötszörös nagyságig „bővül”, míg a 100-125 milliméteresek portréfotózáshoz is alkalmasak.

A makróobjektívek élesség beállítása lehet automatikus vagy manuális, ezért egyes makróobjektíveknél érdemes közgyűrűket (közgyűrűsort) is beszerezni (fémgyűrűk (Canon EF 25 II), melyeket az optika és a gépváz közé teszünk), amikkel közelebb vihetjük az objektívet a témához, ezzel növelni tudjuk a nagyítás mértékét. A közgyűrűk hátránya, hogy fényveszteséggel jár a használatuk.

A következő kellék az előtétlencse, mely egy domború lencse, amit az objektívünk elé tehetünk. Ha az élességet nem változtatjuk az optikán található gyűrűvel, miközben használjuk az előtétlencsét, akkor fizikailag közelebb mehetünk az adott témához. Fényveszteséget nem okoz, azonban sajnos az optika teljesítményét csökkenti.

A harmadik segédeszköz az úgynevezett harmonika kihuzat, mely hasonló a közgyűrűhöz. A kihuzat egy darabból áll és a harmonikarész széthúzásával tudjuk növelni a leképzés mértékét.  Ez az eszköz ma már kevésbé használatos.

A negyedik hasznos segítőnk, a fordított optika/optikák (konverterek és fordítógyűrűk), melyekkel hatalmas nagyságúra fel lehet nagyítani az adott témát. A konvertereket (például a Canon Life-Size Converter EF) fordítva rögzíthetjük a gépvázhoz a szűrőmenet segítségével. A kétszerező telekonvertereket használva a leképzési arány megduplázódik. Az objektív által beállított távolságtartomány változatlan marad, így nem kell közelebb mennünk az adott témához. Például egy veszélyes állat fotózásánál hasznos eszköz lehet. A konverter előnye, hogy megnöveli az objektívünk fókusztávolságát, mindezt úgy, hogy közben az objektív mérete és súlya csak keveset növekszik. A kétszerező telekonverter hátránya, hogy növeli az életlenséget. Fordítógyűrűt alkalmazva, a frontlencsével a fényképezőgép felé is fel lehet helyezni az objektívet fordított állásban. Ezt a fordítógyűrűt érdemes a harmónika kihuzattal együtt használni, mert nagy leképzési arány csak ezzel együtt érhető el.

Az ötödik hasznos kütyü a makrósín. Ha erre helyezzük rá a fényképezőgépünket, akkor lehetőségük van arra, hogy közelebb és távolabb mozgassuk el gépünket a témától. De rétegelt felvételeket is tudunk vele készíteni. Ha például nyitott rekeszt használunk, az egész téma éles lehet.

A hatodik hasznos kellék a megfelelő és stabil állvány. Ennek kiválasztásához érdemes elolvasni egy korábbi bejegyzésünket, melyben az állványvásárlásról írtunk.

A hetedik kellék lehet a vaku. A vaku (több is lehet egyszerre) alkalmazása mellett használjuk a természetes napfényt is, vagy a kettő együttes alkalmazásával még szebb képeket kaphatunk. A gépünk rendelkezzen 1/250-es vakuszinkronnal, hogy elkerüljük a berázkódást, továbbá olyan vakukat vásároljunk, ahol a TTL működésű vakuk tetszőlegesen elhelyezhetők a térben. A szebb fények eléréséhez érdemes beszereznünk egy világító boxot is vagy, ha kicsi tárgyakat szeretnénk fotózni, akkor vásároljunk körvakut, amelyet tegyünk az objektívünkre.

Összességében elmondható, hogy még akkor is, ha minden egyes kelléket beszereztünk, ami szükséges a makrófotózáshoz, érdemes utána olvasni, annak milyen beállításokat érdemes ilyen esetben alkalmazni, hogy a lehető legtökéletesebb képeket készíthessük el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése