2015. július 9., csütörtök

Hogyan tartsuk kordában iratainkat?

Mai modern, gépekkel teli világunkban is még nagyon nagy és fontos szerepet játszik a papír. Hivatalos ügyeink nagy részét is papíralapon intézzük, nem beszélve az irodai munkákról, amelyeknek az elektronikai eszközök mellett a papír a leghasznosabb kellékük. Hiszen mégiscsak kézzelfogható megoldásról van szó, akármilyen ügyről, munkáról legyen is szó.

Aki irodában vagy csak egyszerűen rengeteg irattal dolgozik, bizonyára átélte már azt a pillanatot, amikor belekeveredett a saját maga által összeszedett papírok tömkelegébe vagy esetleg befújt a szél az ablakon és az addig szépen összerendezett köteget teljesen szétszórta. Ezután már nem csak a papírok között uralkodik el a káosz, de rendetlenség is képződik a helyiségben. Akár órákba telhet, mire újra rendezettséggel jellemezhető az iroda minden sarka.

 Iratrendező
Nos, nem könnyű eligazodni az irattengerben, ez tény, és nem könnyű kordában tartani a papírokat. Azonban igenis lehet tenni az ellen, hogy az iratok szétcsússzanak, elvesszenek, elsüllyedjenek egy mappában, hogy aztán már csak évek múlva akadjunk a nyomukra.

Ennek kiküszöbölésére nagyon jó módszer mindenek előtt, ha rendszerezzük a papírokat. Egy helyre tesszük azokat, amelyek valamilyen szisztéma szerint összetartoznak, vagy majd később egyszerre lesz rájuk szükségünk. Tehetjük különböző mappákba is őket (akár állóba, akár összecsukhatóba), ám itt is fennáll az a veszély, hogy kicsúsznak, szétszóródnak.

A leghatékonyabb megoldás mostanság az összefűzés, legyen az akár csak egyszerűen összekapcsolás, vagy egy irattömbbe való lefűzés.

Ismertek az iratkapcsok is, amelyek meg tudják gátolni, hogy szétcsússzanak az irataink.

Mindezeken kívül léteznek nagyon praktikus polcrendszerek is, amelyekbe könnyedén, tartalom és szisztéma szerint tárolhatjuk a papírokat. Ennél a megoldásnál könnyű helyzetben vagyunk, mert ha az iratok egy arra alkalmas szekrényben pihennek, nem árasztják el az íróasztalunkat, így ott mi nyugodtan végezhetjük munkánkat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése