2014. május 13., kedd

A golyóstoll eredete

Az eszköz, ami nélkül az írás ma elképzelhetetlen lenne, a 19. század végének találmánya, ez pedig nem más, mint a golyóstoll.

Az első, erre vonatkozó szabadalmat 1888. október 30-án kapta meg John Loud, aki bőrcserzéssel foglalkozott, ezért szüksége volt egy olyan eszközre, mellyel bőrre is tud írni, ugyanis akkortájt még nem voltak olyan töltőtollak, melyek alkalmasak lettek volna erre.

A golyóstoll feltalálójának azonban Bíró Lászlót tartják, aki az 1930-as években Budapesten alkotta meg az első, már tényleg golyóstollnak tekinthető íróeszközt. Az eredetileg újságíróként tevékenykedő férfi felismerte, hogy az újságok nyomásához használt tinta sokkal gyorsabban szárad, és, hogy a papíron szárazon és piszkolódásmentesen megmarad, ezért úgy vélte, az öntvényrepedést jelző festéket kell alkalmazni a tollak esetében. Mivel ez a sűrűbb tinta nem volt cseppfolyós, egy kis golyót szerkesztett a tollba, amely a tintát annak aljára vezette.


A szabadalmat később az angol kormány vásárolta meg, ugyanis a repülőgépeken, nagy magasságokban is működött az eszköz, mivel nem folyt ki belőle a tinta. Ezt követően, az 1960-as évektől, a találmány világszerte elterjedt, és egy mindennapos használati eszközzé vált.
Franciaországban BIC védjeggyel került forgalomba, amelyet a feltaláló tiszteletére, Bíró Crayonnak neveztek el. Angol nyelvterületen a golyóstollat pedig ma is gyakran emlegetik „biro” vagy „biro pen” néven.

Ma már számos változata létezik, és szinte hihetetlenül hangzik az a tény, hogy naponta több millió darabot adnak el belőle világszerte, mind magán emberek, mind üzleti vásárlók részére. Így tesz a Mercateo is, ahol ezen tollak széles választéka áll rendelkezésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése