2014. május 7., szerda

Tudta, hogy ki találta fel a...?

Bár manapság talán már észre sem vesszük, de számos olyan apró használati tárgy vesz minket körül, melyek praktikusságukkal nagyban megkönnyítik életünket. Abba, azonban csak nagyon kevesen gondolnak bele, hogy bár ezen apró használati eszközök kialakításukban egyszerűnek tűnnek, feltalálásukhoz, valamint tökéletesítésükhöz nem kevés időre volt szükség.
Szemezgessünk hát az irodai élet elmaradhatatlan kellékeiből.

Rajzszög

A rajzszögek rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak, ha képeket, posztereket kell feltennünk a falra vagy faliújságra. A különleges kialakítású szöget 1903-ban találta fel Edwin Moore, aki nem sokkal ötlete kitalálása után megalapította rajzszöggyárát, a Moore Push Pin Company-t. A rajzszög ma ismert formáját azonban egy évvel később, egy német órakészítő tökéletesítette azáltal, hogy a műanyag borítás tetejét lelapította, ezzel kényelmesebbé téve a használatát.
USB

A mindenki által olyannyira szeretett USB kulcs
A legelső USB kulcsot 1999-ben szabadalmaztatták, azonban bemutatására csak 2000-ben került sor. Az ötlet az izraeli M-Systems vállalatnál dolgozó mérnökök– AmirBan, DovMoran és OranOgdon – fejéből pattant ki. Az elgondolás akkor fogalmazódott meg, amikor DovMoran, a mindössze 6 Mbyte-os prezentációját szerette volna bemutatni a befektetőknek, laptopja azonban lefagyott a művelet közben. Ezután született meg a kisméretű, könnyen hordozható, és bármilyen gépre csatlakoztatható eszköz létrehozásának elképzelése. Az első darabok memóriája csak 8 Mbyte-os volt és 50 dollárba került. Az évek során azonban fejlődésen ment keresztül, ennek köszönhetően ma már számtalan méretű és formájú változata létezik

Kiemelő toll

A színes kiemelő tollak történelme egészen 1910-ig nyúlik vissza, ugyanis ekkor szabadalmaztatta Lee Newman. Igazi sikert azonban csak 20 évvel később értek el, amikor is egyre népszerűbbé váltak, a Sydney Rosentaláltal létrehozott, „Magic Marker” elnevezésű kampányának köszönhetően.Az 1950-es évek végén a kijelölő tollakat már széles körben használtákEurópában. Ezt követtea modernebb, filchegyű toll 1962-es megálmodása,mely Yukio Horie nevéhez fűződik.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése