2014. július 4., péntek

A ventilátor

A ventilátor feltalálója 1677. szeptember 7-én szültetett Stephen Hales néven az angliai Teddingtonban. 

Hales tiszteletes először 1717-ben, 40 éves korában vett részt a Royal Society egy gyűlésén, majd egy évvel később Sir Isaac Newton vezette összejövetelen kérte felvételét a tagok közé, ahová még abban az évben beválasztották.

1740-ben a Spitheadből az Atlanti-óceánon való átkelésre készülődő hajó fedélzetén kitört tífuszjárványról szóló hírek hatására kezdett a szellőztetéssel foglalkozni. Egy évvel később tette közzé "A ventilátorok leírása" című munkáját, amelyben már szerepelt az általa feltalált, az épületek külső falára szerelhető ventilátor terve. Mivel a matrózok között nagyon gyakoriak voltak a lázas betegségek, sokan ezt a levegő rovására írták. A ventilátornak kellett volna ezeket a kipárolgásokat jó levegővel kicserélnie. Hales úgy gondolta, azzal járulhat hozzá a legjobban az emberiség fejlődéséhez, ha a hajókat, kórházakat, börtönöket felszereli ventilátorokkal. Ezek általában kézzel, vagy ritkábban szélmalmok által működtetett, zajos szerkezetek voltak. Kétségtelen, hogy a ventilátorok felszerelése után a kórházakban és a börtönökben zuhanásszerűen csökkent a halálozási arány.

Végül 1756-ban intézményesítették a ventilátorok használatát a hadihajókon és a börtönökben, de Hales még ezt megelőzően felszerelt velük két kórházat. Ma pedig már rengeteg mindenhez használnak ventilátort.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése