2014. július 2., szerda

Pendrive és érintőképernyő

A pendriveok története a kétezres évek elejéig nyúlik vissza.

A körülmények pontosan nem tisztázottak, mivel több különálló cég is foglalkozott a mai pendrive-hoz hasonló termékek fejlesztésével. Az első, kézzel fogható és megbízható adat, hogy 2000 végén az IBM és a Singapore Trek Technology együtt dobták piacra az első igazi pendrive-okat. Az akkor még kezdetleges termékek csak 8 mb-s felhasználási területtel rendelkeztek. Kezdetben az USB 1.0, illetve 1.1-es változatok 1,5 Mbps-re, majd 12 Mbps átviteli gyorsaságra voltak képesek.

A 2000 áprilisában megjelenő USB 2.0-ás változat már 480 Mbps-re volt képes, az új eszköz az összes régit kitaszította a piacról. Nyolc évvel később az USB 3.0 is megjelent, melynek sebessége már 4,8 Gbps volt. A pendrive-ok mára elszaporodtak: kis méretűek, könnyen hordozhatóak, a sérüléstől biztonságos kapszulák védik, és ma már hatalmas méretű adathordozókat is találhatunk köztük.

Érintőképernyő technológiájának alapjai az 1960-as évekbe nyúlnak vissza, de igazi fellendülést az 1990-es években a PDA eszközök megjelenése hozta, ami után a GPS-t használó érintőképernyős navigátorok (PNA), majd az okostelefonok, hordozható médialejátszók és táblagépek kifejlesztésének köszönhetően sikerük töretlen maradt.

1971-ben a kentucky-i egyetemen tanító dr. Sam Hurst kifejlesztett egy érintőszenzort, ami habár nem volt átlátszó, de mérföldkő volt a technológia fejlesztésében. Az 1974-ben Hurst által alapított Elographics cég végül kifejlesztette a már átlátszó érintőképernyőt és 1977-ben elkészítette az első igazi rezisztív technológiát, ami évtizedekig a legnépszerűbb megoldás volt. A 90-es években elindult az első érintőképernyős úgynevezett „marokkészülékek” forgalmazása. 1993-ban az Apple piacra dobta Newton PDA nevű készülékét. Még ebben az évben az IBM is árusítani kezdte Simon personal fantázianevű telefonját, amelybe építettek egy érintőképernyő vezérelte egységet (naptár, jegyzetelési, stb. funkciókkal). Így, elsőként ötvözték a telefont és az érintőképernyőt.


2002-ben a Microsoft táblagépe még érintőceruzával működött, de az igazi nagy változást az iPhone 2007-es megjelenése hozta, amikor az Apple cég komoly fejlesztéseket végzett az érintőképernyővel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése