2014. február 14., péntek

A 3D nyomtatás

A XXI. század forradalmi találmánya a 3D nyomtatás, amire praktikussága miatt egyre nagyobb a kereslet.

Mi is ez az eszköz?

A 3D nyomtatót a tintasugaras nyomtatók továbbgondolásaként hozták létre, olyan tárgyak, prototípusok kialakítására, amit 3D-ben szeretnének modellezni. A nyomtató szó ne tévesszen meg senkit, nem egy sima papírra készült 3D-s képről van szó, hanem egy térbeli, körbetapogatható alakzatról! A nyomtató különböző rétegek ráolvasztásával hozza létre a kívánt modellt, így ezt az eljárást additív gyártási eljárásnak is nevezik, szemben a hagyományos nyomtatással, ami szubtraktív gyártási eljárás.

Mikor született meg az ötlet?

Az eljárás valójában már sokkal régebben kipattant a tudósok fejéből, azonban csak a XXI. században kezdődött a térhódítás. Az első ilyen gépek az 1980-as években jelentek meg, de ezeknek korlátozottak voltak a felhasználás lehetőségei. Maga az ötlet – bármily hihetetlen is – két tudós kísérletezéséből, 1955-ből ered. Ők egymásra olvasztottak rétegeket, abból a célból, hogy térbeli elemek jöjjenek létre. Az első piacképes gyártmány 1990-ben jelent meg.

Miért előnyös ez az eljárás?

A 3D modellezésnek nagy előnye, hogy környezettudatos. Ugyanis egy műanyag, fa vagy bármilyen modell kialakítását korábban egy tömbből faragták, csiszolták, ami sok, járulékos hulladékanyagot eredményezett. A 3D-s nyomtatás folyamata azonban hozzáad az anyaghoz, nem elvesz abból, így építi fel a tárgyat. Az nyomtatáshoz porrá őrölt anyagot, zsinórhoz hasonló „tintát”, vagy valamilyen speciális folyadékot használnak. Volt, hogy méhviasszal és csokoládéval is kísérleteztek a kutatók (ez utóbbiak biztosan édesszájúak lehettek és Valentin napra csokinőt nyomtattak maguknak), tehát a felhasználási lehetősége igen sokoldalú. vagy inkább az lehetne. A szerkezet általában fém, illetve műanyag port rétegez egymásra, amit egy szoftver vezérel. Ez ahhoz hasonlít, amikor a lézernyomtató viszi fel a tintát a papírra. A módszerből látszik, hogy kevés felesleges anyag keletkezik, szemben a faragásos eljárással. Ma már olyan területen használják, mint ruházati kiegészítők, fogkoronák, repülőgép alkatrész és sok más tárgy gyártása.

A kereskedelmi forgalomban kapható 3D nyomtatók műanyagból hoznak létre szilárd, de mégis rugalmas anyagot.  Erről a nyomtatóról itt lehet megnézni egy kis videót, amiben látszik az eljárás nagyszerűsége. A készüléket nem kell közvetlen számítógéphez kapcsolni, USB bemenete van így, nincs helyhez kötve. Ahhoz hogy az USB-re tölthessük a modellünket, először meg kell alkotni a nyomtatóhoz adott szoftver segítségével. Ehhez tudunk regisztrálni a www.cubify.com oldalon, és onnan le tudjuk tölteni a szoftvert. A tárgyat 3D-ben modellezi a program, és azt is megadja mennyi idő alatt fog elkészülni. A géphez csatlakoztatva az USB-t el is kezdhetjük a nyomtatást. Nagyobb üreges tárgyak esetében, a belsejében létrehoz olyan összekötéseket, amik megakadályozzák, hogy könnyedén össze lehessen roppantani azt.

A jövőben a hagyományos nyomtatás mellett valószínűleg sok iparágban elterjed ez az eljárási mód, amit ez a videó is jól illusztrál, hiszen egy házat építenek ezzel az eljárási módszerrel. Érdemes tehát figyelembe venni, hogy a jövő technológiája ebbe az irányba mutat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése