2014. február 5., szerda

Hogyan válasszunk nyomtatót, ha kis cégünk van? 2. Színes tintasugaras nyomtató

A tintasugaras nyomtató az egyik legelterjedtebb nyomtatótípus, köszönhető ez talán a sokrétű használhatóságának.

Kitűnően alkalmas képek, szövegek, fotók és prezentációk nyomtatásához is. Elsősorban nem pörgős irodai használatra célszerű ezt a típust választani.

A tintasugaras berendezések esetében jelentős különbségek tapasztalhatóak a nyomtatási sebesség tekintetében és a tempó 8-42 lap/perc között mozoghat. Az újabb típusok gyorsabbak, így az alapján kell választani, hogy mekkora mennyiséget szeretnénk egyszerre kinyomtatni. Pár oldal esetében a 8-10 lap/perc sebességgel rendelkező termék is megfelelő, viszont 50-100 oldal esetében mindenképpen a legalább 20 lapos verziót célszerű megvenni. Maximális terhelhetőségük körülbelül 3000-6000 oldal havonta. A nyomtatás sebességére hatással van a memória nagysága is, ami 512 kb-4 MB között alakul.

Lényeges paraméter még az illeszkedés típusa, ez alapján megkülönböztetünk egyfejes (fekete és háromszínű színes patronnal működik) és többfejes (több szín, több patron - minden szín külön cserélhető) változatot. A többfejes megoldás több szín együttes használatát teszi lehetővé, ezért képek nyomtatásához jobb megoldás.
A tintasugaras nyomtatók felbontása viszonylag alacsony (200-700 dpi), emiatt nem biztosít olyan jó minőségű nyomatot.  Már léteznek multifunkcionális készülékek, amelyek a nyomtatás mellett fénymásolási és szkennelési funkciókkal is rendelkeznek. Vannak emellett 4in1 készülékek, amelyek már faxolás funkcióit is tartalmaznak a három alaptulajdonság mellett.

Fontos szempont a vásárlás során a nyomtatópatron ára és elérhetősége. Hiszen, ha a nyomtatási kellékek ára magas, akkor ezek cseréje majdnem belekerülhet annyiba, mint maga a termék. Ezen termékek ára gyártó és típus szerint széles skálán mozog, néhány esetben érdemes lehet utángyártott terméket vásárolni, vagy a már meglévő gyári patront utántölteni, de erre csak korlátozott számban van lehetőség. Az eredeti patronokkal 200-300 fekete, illetve 200-500 színes oldal nyomtatható, a tintapatron űrtartamától függően.
Vásárlás során még befolyásoló tényező a készülék mérete és a csatlakozás típusa is.

A legtöbb nyomtató USB csatlakozású, de már léteznek vezeték nélküli, wireless hálózaton keresztül működő berendezések is. Ezek akkor nyújtanak kiváló megoldást, ha egy irodában több gépről is szeretnénk nyomtatni, vagy pedig több nyomtatót használunk egy gépről. Zajszint esetében nincsenek jelentős különbségek, a mai nyomtatók többsége viszonylag csendesen működik.

Összességében, a tintasugaras nyomtató vásárlása mellett szóló fő érvek az alacsony ár, a megfizethető árfekvésű kellékek és a kisebb energiafelhasználás, de a nyomtatás lassú és a nyomat gyakran nem tartós (csak speciális termékek festékek használatával lesz vízálló). Ha ritkábban nyomtatunk nem ideális, hiszen könnyedén beszárad. Meghibásodás esetén új nyomtatófejet kell vásárolni, amely magas költséget jelent; viszont egy-egy ilyen nyomtatófej körülbelül 20-50000 oldal kapacitásig hibátlanul működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése