2014. február 3., hétfő

Hogyan válasszunk nyomtatót, ha kis cégünk van? 1. lézernyomtató

A nyomtató talán az egyik legfontosabb irodai eszköz, ezért gondosan kell kiválasztani a megfelelő terméket. 

Számos, különféle típusú és technológiát felhasználó nyomtató van a piacon, amelyek más-más funkciókkal rendelkeznek. A vásárlás előtt érdemes végiggondolni, hogy:

Mit fogunk nyomtatni vele?
Mekkora mennyiséget fogunk nyomtatni havonta?
Mennyire fontos a nyomtatási sebesség?
Milyen gyakran szeretnénk használni?
Színesben vagy inkább csak fekete-fehérben nyomtatunk?
Mennyi pénzt szánunk az egyszeri beszerzésre, illetve a fenntartásra?

Lézernyomtató választás


Ha a mindennapi munkához keresünk terméket, akkor lézernyomtatót érdemes vásárolni. A lézernyomtató kiválasztásának legfontosabb szempontja a nyomtatási sebesség. Ezen termékek átlagos sebessége 15-20 lap/perc. Ez akkor jelentkezhet hangsúlyosan, ha rövid idő alatt kell nagyobb mennyiségű anyagot kinyomtatnunk. A sebességhez kapcsolódik még az is, hogy az adott termékkel lehet-e kétoldalasan nyomtatni. Hiszen ha nem, akkor hiába nyomtat gyorsan, sok időt vesz el a papír átforgatása vagy pénzt visz el dupla annyi papír használata. A nyomtatási kapacitás tekintetében az egyes tonerek körülbelül 1000-2000 oldal kinyomtatására alkalmasak.

A másik fontos tényező a felbontás, az ilyen típusú nyomtatók felbontása 300-1200 dpi. Minél magasabb ez az érték, annál jobb a nyomtatott anyag felbontása, a fotók minősége.  Szövegek nyomtatásához elég a 600-600 dpi felbontás is, azonban ha minőségi fotókat és képeket szeretnénk nyomtatni, érdemesebb egy nagyobb felbontású gépet választani.

A lézernyomtatók között találhatunk fekete-fehér és színes lézernyomtatókat is. A mono (fekete-fehér) termékek elsősorban számlák, árlisták, levelek nyomtatásához alkalmasak; míg a színes berendezések kiváló megoldást nyújtanak szórólapok, brosúrák, névjegykártyák készítéséhez. A fekete-fehér lézernyomtatók havonta 200-20000, a színes változataik pedig 2000-20000 oldal kinyomtatására képesek.

Fontos jellemző még a belső memória, amely 2-156 MB között mozog. A lézernyomtató egyszerre dolgozza fel a nyomtatni kívánt oldalt, így az arra vonatkozó adatmennyiséget valahol tárolni kell, ezt a célt szolgálja a belső memória. Minél nagyobb a rendelkezésre álló RAM mennyisége, annál gyorsabb a nyomtatás. Egyes termékek esetében ezt a memóriát lehet bővíteni, amivel akár tízszeres memórianagyság is elérhető.

Összességében a lézernyomtatók nagy előnye, hogy gyorsabb és tartósabb nyomtatás biztosít, a toner nem szárad be, nagy mennyiségű anyagot képesek kinyomtatni (akár 500 oldal felett). Hátrányuk viszont, hogy maga a gép viszonylag drága, és típustól függően a nyomtatási kellékek beszerzésének költsége is magas lehet.  Ha elromlik, általában az egész dob cseréje szükséges, ami nemcsak, hogy nem olcsó, hanem gyakran beszerezni is nehéz (egy dob körülbelül 30-40000 oldal kinyomtatásához elegendő élettartamot nyújt). Legnagyobb részük csak nyomtatásra alkalmas, így nem tudjuk fénymásolásra vagy szkennelésre használni őket.

Mindezek mellett ezek a berendezések jelentős mennyiségű áramot használnak fel, ezért olyan típust érdemes választani, amely rendelkezik automatikus kikapcsolási funkcióval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése