2014. február 5., szerda

Nőtt az euróövezet szolgáltató szektorának a beszerzésimenedzser-indexe

Nőtt januárban az euróövezet szolgáltató szektorának a beszerzésimenedzser-indexe (BMI): a Markit Economics gazdaságkutató intézet adatai szerint 51,6 pontra emelkedett a januári BMI a decemberi 51,0 pont után. Az euróövezeti szolgáltató szektori BMI már a harmadik egymást követő hónapja nő.

Írországban javult leginkább a szolgáltató szektor helyzete, miközben Spanyolországban gyorsult legjobban a növekedés. Németországban stabil volt a szektor bővülése, s bár Franciaországban és Olaszországban csökkent a szolgáltató szektor, a zsugorodás üteme lassabb volt, mint az előző hónapokban.

A Markit adatai szerint a szolgáltató szektor erősödése még nagyon törékeny. Az új megrendelések mennyisége januárban nőtt, de lassabban, mint decemberben, a vállalatok inkább korábbi megrendeléseiket teljesítették. A foglalkoztatás mértéke összesítve csökkent, akárcsak az értékesítési árak. A szolgáltató szektor mellett a Markit a mai napon közzétette az összetett eurózónás BMI mutatóját is. A gazdaságkutató szerint januárban 52,9 pontra emelkedett az összetett BMI a decemberi 52,1 pontról. A javulás jelentős, az összetett mutató 2011 júniusa óta nem volt ilyen magas.

Írországban 57,8 pontot, Németországban 55,5 pontot, Spanyolországban 54,8 pontot, Olaszországban 51,3 pontot, Franciaországban 48,9 pontot ért el az összesített gazdasági termelést mérő BMI mutató. A BMI 50 feletti értéke a szektor növekedését jelzi, az 50 alatti pedig a csökkenést vetíti előre. Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint az összesített BMI kicsit rosszabb lett, mint azt az előzetes adatok alapján várták, de még így is nagyon bíztató az euróövezet gazdasági helyzete. Az első negyedévben akár 0,5 százalékkal is nőhet az euróövezeti GDP, és remélhetőleg ez a növekedés új munkalehetőségekben és a munkanélküliség csökkenésében is meg fog mutatkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése