2014. február 13., csütörtök

Vállalkozásfejlesztés pályázati pénzből

Manapság egyre több forrásból tudjuk előnyhöz juttatni vállalkozásunkat. Érdemes figyelni a pályázatokat, naprakésznek lenni az új szabályok tekintetében.

A vállalkozások életében szükség van a folyamatos megújulásra és fejlődésre, hiszen nem életképes az a vállalkozás, amely nem alkalmazkodik, idomul a környezet változásaihoz, és nem képes megfelelni a kihívásoknak. Ahhoz, hogy egy cég nehéz gazdasági környezetben is talpon maradjon, esetleg egy belső zavar után talpra álljon, elsősorban tőkére és persze egy ötletre van szükség. Most a tőke részéről adnék összefoglalót. Nagyon sok lehetőség áll előttünk, de gyakran észre sem vesszük őket.

EU-s források

Mivel az Európai Uniónak elkülönített forráscsoportja van a támogatásokra, a 2003-as EU csatlakozási szerződés aláírása óta, de inkább 2004-től mi magyarok is jogosultak vagyunk arra, hogy ennek egy részére pályázzunk. A csatlakozás előtt álló országok támogatásokhoz juthatnak a Kohéziós Alapból, míg a tagállamok, így Magyarország is, a Strukturális Alapból juthat forrásokhoz.

A Strukturális Alapok az EU regionális politikájának megvalósítását, azaz a régiók társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségeinek mérséklését segíti. Támogatásainak túlnyomó része Magyarországon a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében kerül felhasználásra. A Nemzeti Fejlesztési Terven belül kiemelt fontosságú a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP). Ez a program, a gazdaság általános versenyképességét kívánja javítani, beruházások támogatásával, továbbá a kis- és középvállalatok technikai modernizálásával, innovációs tevékenységük támogatásával. Továbbá segíteni próbál korszerű menedzsment ismeretek átadásával növelni a társadalmi kohéziót és a foglalkoztatást. Ezek a támogatások konkrét projektek megvalósítására adhatók. A tervek kiválasztása gyakran pályázati kiírás útján zajlik. A támogatás lehet visszatérítendő támogatás, vagy vissza nem térítendő. Az utóbbi kedvezőbb típusból is igen sokat találhatunk. A pályázatokat további két csoportra, az elő és utófinanszírozású támogatásokra bonthatjuk, melyeket általában a beruházási projektekre írják ki. Ez lehet vállalkozási infrastruktúra, géppark, telephelybővítés, fejlesztés. Emellett gyakoriak a bértámogatások is, amelyekkel az alkalmazottak bérköltségeit, vagy az ahhoz tartozó járulékokat válthatjuk ki egy meghatározott időre.

Az ilyen jellegű lehetőségeket különböző pályázatfigyelő honlapokon követhetjük és a pályázatírás ma már egy külön szakmának számít, így a könnyebbség és pontosság érdekében külön céget is megbízhatunk erre, akik gyakran „csak” sikerdíjért cserébe nyújtanak ilyen jellegű szolgáltatást. Amennyiben nem akarunk egy viszonylag nagyobb összeget erre fordítani, úgy természetesen mi magunk is belekezdhetünk a pályázatírásba, és annak benyújtását mi is lebonyolíthatjuk. Ehhez azonban mindenképp fontos, hogy ügyvédi és könyvelői segítséget kérjünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése