2014. április 7., hétfő

Nőtt az eurózóna kiskereskedelmi BMI-je

Nőtt az eurózóna kiskereskedelmi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban februárhoz képest, de a kiskereskedelmi forgalom még mindig csökkenőben van jelentette közleményében a Markit Economics piackutató intézet.

A Markit számításai szerint márciusban 49,2 ponton állt az euróövezeti kiskereskedelmi BMI a februári 48,5 pont után. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy szektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

Az elmúlt hét hónapból ez volt a hatodik alkalom, mikor 50 pont alatt volt a BMI, azaz visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, de a Markit szerint a csökkenés mértéke márciusban csak minimális volt. A németországi BMI márciusban 50,2 pont lett, a franciaországi 50 pont, az olaszországi 46,5 pont. Németországban gyenge volt a forgalom növekedésének üteme, Franciaországban kedvező változás volt, hogy véget ért a kiskereskedelmi forgalom visszaesése, és Olaszországban, bár továbbra is csökkenés van, ennek üteme mérséklődött.

Phil Smith a Markit közgazdásza szerint a kiskereskedelmi szektor továbbra is gyenge pontja az eurózónás gazdaságnak, le van maradva a növekvő feldolgozóiparhoz és szolgáltató szektorhoz képest. Ennek ellenére úgy tűnik, végre megállt a kiskereskedelmi forgalom visszaesése, de Phil Smith szerint növekedésre csak akkor lehet számítani, ha újra javulnak a német adatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése