2014. március 12., szerda

Adathordozók 1.

Manapság nagyon sok módja van annak, hogy adatainkat megfelelően tároljuk, akár szállítási, akár biztonsági okokból. Választhatjuk a CD-t, a DVD-t, a pendrive-ot, a memóriakártyát, a merevlemezt és még sok más megoldást.

CD
A CD (compact disc) ma már általában 700 MB kapacitású optikai tároló, amelyen az információ írása, olvasása lézerfény segítségével történik. A kompaktlemez nagyon elterjedt, néhány évvel ezelőtt a legfőbb adattárolási mód volt. Ma azonban elsődlegesen zenék lejátszására használják. Az audiofáljok mellett természetesen bármilyen más fájlt is rámásolhatunk: képeket, adatokat. CD-k közül választhatunk írhatót (CD-R), valamint újraírhatót (CD-RW) is. Utóbbival korábban mentett adatainkat letörölhetjük, módosíthatjuk és új fájlokat is másolhatunk rá.

DVD
A DVD nagy kapacitású optikai tároló, alaptípusa (DVD-5 egyrétegű egyoldalas lemez) körülbelül 4,7 GB adat elmentésére alkalmas. Más típusai is megtalálhatóak: lehet egy- vagy kétrétegű, illetve egy- vagy kétoldalú is. Ennek hatására tároló képessége akár a 17 GB-ot is elérheti. Elsősorban videók, illetve jó minőségű hanganyagok és adatok mentésére szolgál. Csakúgy, mint a CD-nél, itt is vannak írható, illetve újraírható termékek.

Blu-Ray lemez
A Blu-Ray lemez a CD-hez és DVD-hez hasonlóan optikai tároló, viszont ennek a legnagyobb a kapacitása: egyoldalas változata körülbelül 25 GB adatot tud tárolni. (A kétoldalú lemezek pedig közel 50 GB-ot). Nagyfelbontású (1920 x 1080 pixel) filmek írására használják. Szebb képet eredményez, amit visszaadni csak a Full HD televíziók tudnak. Egy Blu-Ray lemez viszonylag drága, de jó minőségének köszönhetően úgy érezhetjük, mintha moziban lennénk.

Pendrive
A pendrive (USB-drive) USB csatlakozóval ellátott flash memória, elektronikus tárolási mód. Választhatunk az alapján, hogy milyen kapacitásúra van szükségünk: 8 MB-tól egészen 256 GB-ig találhatunk termékeket. Adatátviteli sebessége függ attól, hogy a pendrive, illetve az olvasó/író termék (pl.: számítógép, lap top, notebook) USB 1.0, 2.0 vagy 3.0-ra képes. Az USB-drive védelmét figyelembe véve vannak olyan árucikkek, amelyek kupakkal vannak ellátva, illetve kitolható fajtát is találhatunk. Csak akkor érdemes olyat venni, ami nincs védve, ha biztosan tudjuk, úgy fogjuk majd tárolni, hogy nem érheti sérülés. Vásárlási döntésünknél még a megjelenését is figyelembe vehetjük és különféle színekben is választhatjuk a terméket.

Memóriakártya
A memóriakártya kisméretű, digitális tárolóeszköz, különböző kapacitással. Leggyakrabban digitális fényképezőgépek, digitális kamerák, mobiltelefonok esetében használják. Többféle típus létezik (például SD kártya, MicroSD, xD-Picture Card, Memory Stick, stb.), ezek méretben és alakban is különbözhetnek, ezért fontos, hogy vásárláskor a felhasználó eszközbe illőt válasszunk!

Merevlemez
A merevlemez (winchester, HDD) egy számítástechnikai adattároló berendezés. Tárolókapacitása manapság 40 GB és 8 TB között változhat, nagyon sok adat és fájl tárolására képes. Lehet belső, illetve külső (hordozható). A belső az adott eszközben helyezkedik el, míg a külsőt több eszközhöz is könnyedén csatlakoztathatjuk. Viszont a hordozható esetén ügyelnünk kell a védelmére is, mert az esetleges ütődésektől tönkre mehet: éppen ezért lehet kapni ütés és vízálló termékeket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése