2014. március 2., vasárnap

Az euróövezetben felgyorsult gazdasági növekedést értek el

A Markit Economics piackutató intézet az euróövezet gazdasági teljesítményét vizsgálta, az összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) mutató segítségével, amely januárról februárra 52,9 pontról 53,3 pontra történő emelkedést mutatott.

A közlemény szerint a gazdasági eredmények fejlődése már 8 hónapja tart, amely mértékét utoljára három éve, 2011 első-felében haladták meg. Bár az eurózóna feldolgozóiparának BMI mutatója januárról februárra 0,8 ponttal csökkent (54 pontról 53,2 pontra), a szolgáltatóipar BMI-je 51,6 pontról 52,6 pontra emelkedett, amelynek kiegyenlítető hatása volt.

Ha a BMI mutató mértéke 50 pont feletti értéket jelenít meg, akkor a piac növekedéséről, ellenkező esetben a piac zsugorodásáról beszélhetünk. A feldolgozóipar termelésének magas, januári eredményét is túlhaladta a februári teljesítmény, amely valószínűleg a javuló piaci körülményeknek köszönhető a vállalatok körében. Sajnálatos azonban az a tény, hogy ez a növekedés a foglalkoztatottság mértékében nem érhető tetten.

A szolgáltatószektor esetében a vizsgált országok többségénél a belföldi kereslet mértéke nőtt, amely eredményeképpen februárban a gazdasági aktivitás és az új megrendelések mennyisége is gyarapodott.

A Markit által vizsgált országok közül Németország összetett BMI-je volt a legmagasabb (56,4 pont), utána Írország (55 pont), Spanyolország (53,8 pont) és Olaszország (53,4 pont) következett. A jelentősséggel bíró eurózóna tagok közül Franciaország BMI mutatója azonban csalódást váltott ki a maga 47,9 pontjával (2,1 pontos csökkenést jelent).

Chris Williamson, a Markit Economics vezető közgazdászának vélekedése összességében reménykedésre ad okot, 2014 első negyedévében 0,4-0,5 százalékos emelkedésre számíthatunk, amely a legmagasabb eredmény lenne 2011 első negyedéves adatai óta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése