2014. március 10., hétfő

Hogyan válasszunk projektort?

Az üzleti prezentációk, tanfolyamok, továbbképzések, meetingek nélkülözhetetlen eszköze napjainkban a projektor. 


Segítségével prezentációnk, ábráink, képeink, videóink minden jelenlévő számára jó felbontásban, jó minőségben, jól látható módon jelennek meg, feltéve, ha a felhasználás módjának megfelelően választottuk ki a vetítőt. Egy jó projektor használatával vizualizálhatjuk mondanivalónkat, hallgatóságunk nem csak szavainkra, hanem a kivetített szövegre és ábrákra is figyel, ezek könnyebben rögzülnek a memóriában. Persze a homályos vetítés, a fakó színek elvonják a lényegről a figyelmet, nem lesz meggyőző egy olyan előadás, amelyet rossz minőségű projektor „támogat”. Éppen ezért összegyűjtöttem néhány kulcsfontosságú szempontot, amelyet az üzleti környezetben való felhasználásra szánt projektor vásárlásánál figyelembe kell venni. (Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy nem ugyanilyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy otthoni használatra szánt projektornak, hiszen otthon általában kisebb helyiségben vetítünk, többnyire csak filmeket, képeket, nem pedig prezentációkat, bonyolult grafikonokat, részletes táblázatokat.)


Fényerőszükséglet meghatározásának szempontjai:

Terem nagysága: Egy irodahelységben vagy teremben ritkán van lehetőség arra, hogy teljesen besötétítsünk annak érdekében, hogy jól látható legyen a vetítés. Ha módunk lenne az árnyékolásra, akkor sem szerencsés, ha a jelen lévők a sötétben nem látják jegyzeteiket vagy éppen az előadót. Világosabb teremben annál jobb minőségben látszódik a vetítés, minél nagyon a projektor fényereje. Természetesen a fényerővel egyenesen arányos az ár növekedése is. 

A teremben jelenlévők száma: Minél több embernek vetítünk, annál nagyobb kell, hogy legyen a kép. Ha növeljük a vetítési kép méretét, akkor a fény nagyobb területen szóródik, tehát kisebb lesz az ereje. Ha rendszeresen, csekély számú közönség előtt használjuk a projektort (5-15 fő), akkor nem szükséges nagy fényerejű készüléket választanunk, de ha nagy a terem és a jelenlévők egy része (kb. 50 fő felett) messzebb van a projektortól, növelni kell a képméretet, mert az élesség megtartásához ekkor nagy fényerő szükséges. 

Milyen felületre vetítünk?: A projektorokhoz vásárolható vetítővásznak és táblák felületét úgy alkották meg, hogy a fény visszaverésével javítsák a kivetített kép minőségét. Ha van ilyen vetítővásznunk, nincs szükség nagy fényerejű projektorra. Ha ez nem áll rendelkezésre, csak egy fehér fal, vagy egy kevésbé egyenletes, világos felület, akkor sajnos a vizuális látvány is romlani fog, hacsak nem szerzünk be erősebb fénykibocsátó készüléket. (Vetitővászon és a hozzá tartozó kellékek megvásárolhatók az alábbi linken: http://www.mercateo.hu/kw/vet(ed)t(151)v(e1)szon/vetitovaszon.html)

A fényerősséget kifejező mértékegység a lumen. Minél magasabb számot látunk a lumen értéknél a projektor leírásában, annál nagyobb annak fényereje:

Fényerősség kevesebb, mint 2000 lumen: Kis projektor, csekély fényerő, viszonylag olcsó ár, de csak sötét helyiségben igazán éles a képe.

2000-3000 lumen: Bármely normál üzlet- vagy konferenciateremben, osztályteremben való vetítésre alkalmas. Nem szükséges teljesen besötétíteni az éles képhez, de némi árnyékolás kell.


3000-4500 lumen: Nagy előadótermekbe ajánlott. Elegendő fényereje van ahhoz, hogy viszonylag világos teremben és nagyobb vetítési felület esetén is szép minőséget biztosítson.


4500 lumen felett: Nagyon erős fényű, szinte bárhol használható, a képfelület is nagyban növelhető anélkül, hogy elmosódott hatást keltene. Nagy teremben, épületben való vetítéshez ajánlott, ára széles skálán mozog attól függően, milyen egyéb tulajdonságokkal bír a projektor.

Projektor súlya:

Körülbelül 2 kilogramm: Kisméretű projektor vásárlása azok számára lehet előnyös, akiknek mindig máshol kell előadást, továbbképzést tartaniuk, így kénytelenek magukkal vinni a technikát.

Körülbelül 4-7 kilogramm: Amennyiben csak egy adott épületen belül van szükségünk arra, hogy egyik teremből a másikba vigyük a projektort, még ez a méret sem kényelmetlen, feltéve, ha nem napjában többször kell áthelyezni.

Amennyiben egy adott rögzített helyen használnánk csak a projektort, nem szempont a súlya, ekkor az ár, a fényerő és az egyéb tulajdonságok döntik el, melyik projektor a legmegfelelőbb számunkra.

Egyéb tulajdonságok:

Zoom: Hasznos funkció az úgynevezett „Zoom”, vagyis a nagyítás, kicsinyítés, hiszen a projektor helyének elmozdítása nélkül növelhetjük, vagy csökkenthetjük a képméretet. Ezzel a funkcióval könnyű beállítani a falra rögzített kivetítő méreteire a vetített képet. 1:1:1 és 2:0:1 között mozoghat a zoom lencse értéke, értelemszerűen a nagyobb flexibilitás érdekében utóbbihoz kell közelítenie a projektorlencsének, ez magasabb árral járhat, és azoknak ajánlott, akik gyakran változó helyszíneken kívánják használni.

Kontraszt: A világosabb és sötétebb részek közti arány, a kontraszt szabályozhatósága (leggyengébb: 400:1, legerősebb: 1500:1) sötétített teremben hasznos.

Számítógép szükséglet: Elérhetőek a piacon olyan projektorok is, amelyek működéséhez nem szükséges számítógép és SD-kártya, memóriakártya vagy USB csatlakozó számára is van rajtuk bemenet. Amennyiben nem mindig tudjuk előre, hogy az előadás helyszínén rendelkezésre áll-e számítógép, érdemes ilyen projektorba beruházni.

Vásárlás előtt tehát érdemes eldönteni, hogy általában milyen helyszínen és mekkora közönség előtt szeretnénk használni a projektort. A felsorolt szempontok alapján eldönthető, a projektor tulajdonságaiból, melyik a fontos a használat módját illetően. Lényeges kritérium még az ár, amelyet hajlandóak vagyunk megfizetni egy minden szempontból megfelelő projektorért, de a bő piaci kínálatnak hála már széles skáláról válogathatunk. Jó ár/érték arányú projektorokat ezen az oldalon is lehet találni: http://www.mercateo.hu/c/1081-501/Projektorok_irasvetitok_es_kellekei.html!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése