2014. március 20., csütörtök

Nyomtatványok 1.

Egy vállalkozás számára nélkülözhetetlenek bizonyos nyomtatványok, mint például a számlatömb vagy a nyugta. 

Vannak cégek, ahol ezek elektronikus formában vagy pénztárgépből kerülnek nyomtatásra, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség a számlatömbökre. Számos nyomtatvány és tömb áll a vállalkozások rendelkezésére, hogy a kötelező számlaadást, a pénz- és árumozgásokat igazolni tudják.

Átírótömb
Az átírótömbök három méretformátumban kaphatóak akár 2 vagy 3 példányos változatról legyen szó. A tömbök vegykezelt papírból készülnek, így indigó használata nem szükséges hozzájuk. Kivitelük általában 2 x 50 vagy 3 x 50 lap. Az önátírók első példánya franciakockás, a többi sima nyomatlan papír. Nem formanyomtatvány, így bármire felhasználható, ha több példány szükséges.

A bizonylat gazdasági események nyilvántartására szolgáló okmány. Ha a vállalkozás elad valamit vagy elvégez egy munkát, bizonylatot kell adnia, ami lehet számla vagy nyugta. A számlán kötelező feltüntetni a vevő nevét és címét, a nyugtán viszont erre nincs szükség. A nyugta egysoros, 50 x 2 lapos, fekvő formátumban kapható, mérete 148 x 70 mm.

A számlázásnak általában két leggyakoribb fajtája létezik, az egyik az átutalással történő fizetéskor a másik a készpénzfizetéskor használatos. Kaphatók olyan számlatömbök, amelyek ezt a két módot külön vagy akár egyben is tudják kezelni. 25 vagy 50 lapos formában, 2 vagy 3, de akár 4-5 példányos változatban is megtalálható.

Ha utólagos elszámolás miatt a pénz átvételét igazolni kell erre alkalmas az átvételi elismervény, ami 50 x 3 lapos nyomtatvány formájában található meg. Az átvételi elismervényt gyakran alkalmazzák a mezőgazdaságban is a termény felvásárlónak történő eladásakor. A cég pénztárába történő pénzbefizetést vagy az abból történő kivételt bevételi, illetve kiadási pénztárbizonylat igazolja, előbbi 25 x 3 lapos, utóbbi 25 x 2 lapos formában is kapható.

Árufuvarozáshoz kapcsolódó dokumentumok

A közúti árufuvarozás legfontosabb dokumentuma a fuvarlevél, ami nem más, mint a feladó által kiállított árukísérő dokumentum. Bizonyítja a fuvarozási szerződés megkötését és igazolja annak tartalmát. Ez alapján állítják ki a számlát, és ezzel tudják igazolni magukat az ügyfelek, ha a fuvar után érdeklődnek, de egy esetleges reklamáció során is szükség lehet rá. Nemzetközi közúti árufuvarozás esetén CMR-re van szükség, amely mindenféle áru teherautóval történő szállítását szabályozza. Idegen országba történő szállításkor alkalmazzák. A fuvarlevél 50 x 3 lapos tömbben, míg a CMR 4 példányos, darabonkénti változatban érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése