2014. március 4., kedd

Az egész világon értékesített személyi számítógépek eladott mennyisége tovább csökken

Az International Data Corporation (IDC) számítástechnikai és távközlési piackutató vállalat felmérése szerint az előző, 2013-as évhez képest további 6,1 százalékkal esett vissza a személyi számítógépek (PC) eladása, elérve az eddig rögzített valaha mért legnagyobb csökkenést.

Ez azonban nem volt meglepetés a piac méretét becslő szakemberek számára, ők ugyanis ennél a mértéknél többet jósoltak az előző évre. A problémát továbbfokozza az is, hogy a lefelé irányuló trend folytatására számítanak a szakértők.

A laptopok és PC-k eladásainak forgalma 2012-ben még csak 4, 2013-ban már viszont 9,8 százalékkal mérséklődött, a várt 10,1 százalékhoz képest. Az összes eladott mennyiség 315,1 millió értékesített árucikket jelent.

A következő években is folytatódik ez a tendencia: 2014-re 6,1 százalékos fogyásra számítanak, amely volumenben kifejezve az jelenti, hogy ez a mérték 300 millió alá, 295,9 millióra fog esni. Egy évre rá, 2015-re azonban az apadás nagysága mérséklődni fog, az egy százalékot sem fogja elérni az IDC becslései szerint. 2018-ra az eladott mennyiség 290 millió darab körül fog mozogni.

Az elmúlt évtizedek keresletnövekedését a feltörekvő országok fejlődésével lehetett magyarázni, ahogy egyre inkább elterjedt az általános számítógép-használat a nagy népességszámú régiókban is.

Manapság azonban megváltozott keresletszerkezettel működnek a fent említett térségek, amely a legyengült gazdasági helyzetüknek és a torzult technológiai beszerzési preferenciájuknak köszönhető. „Az elkövetkező években, a feltörekvő térségekben a keresletnek a fejlett piacokénál kisebb mértékű csökkenésére számítunk, de a legjobb esetben is zéró-közeli növekedésre" – emelte ki Loren Loverde, az IDC alelnöke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése