2014. március 17., hétfő

Merevlemezek 2.

A merevlemez a számítástechnika adattároló berendezések közé tartozik. Többféle tulajdonság szerint lehet őket csoportosítani, például tárolókapacitás, írási és olvasási sebesség, csatolófelület, valamint elhelyezés (belső- és külső merevlemez) alapján.

Több külső merevlemez közül választhatunk. Az asztali gépek általában 3.5 hüvelykes, míg a laptopok 2.5 hüvelykes meghajtóval rendelkeznek, így ezekhez különböző külső HDD-k szükségesek. A méret mellett még fontos kérdés a csatlakozás és a teljesítmény is. 

Ha könnyen hordozható külső merevlemezt szeretnénk, akkor egy USB csatlakozással rendelkező termék a megfelelő eszköz. Teljesítménye körülbelül 30-50 MB/s körül alakul, egyes típusok akár 2-4 Tbájt adat tárolására is alkalmasak lehetnek. Legelterjedtebb változata az USB 2.0, amely szinte minden meghajtón megtalálható. Az USB porton túl gyakran rendelkeznek FireWire csatlakozóval.

A eSATA a leggyorsabb összeköttetési mód, körülbelül 5-6-szor gyorsabb sebességet biztosít, mint az USB-s merevlemezek. Nagyobb fájlok rendszeresen másolása során, illetve adatmentési célok esetében érdemes ezt a típust választanunk. 

Firewire merevlemez
Az átlagosan 50-90 MB/s sebességgel rendelkező merevlemez az USB kapcsolat mellett rendelkezik a gyorsabb adatátvitelt biztosító Firewire szabvánnyal is. Ez a kapcsolat elsősorban a profi felhasználók körében népszerű, de mégis ritkán találkozni vele.

Hálózati merevlemez (Network Attached Storage)
A kis fogyasztású, otthoni router hálózatról üzemeltethető külső hálózati merevlemezek kiválóan alkalmasak adattárolásra. A hálózaton keresztül képek, zenék és filmek is megoszthatóak a különböző médiaszerverekkel.  Könnyű használhatósága miatt otthonra, vállalkozások számára és irodáknak is ajánlott.

Válassza ki az Önnek legmegfelelőbb külső HDD egységet! Érdekességképpen: 1 Tbájt adat felmásolása USB-porton át körülbelül 8,5 óra, FireWire interfészen keresztül közel 6 óra, míg eSATA adatkapcsolat esetén csupán 3 óra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése