2014. március 8., szombat

Tizenegy milliárd forint körül mozog a tisztítószerek éves piaca

Az alábbi felmérés a B2B tisztítószer piacnak nem az online platformjaira koncentrál, elsősorban a hagyományos eladótereket veszi figyelembe.

Egy, a Nielsen által lefolytatott kutatás szerint a tisztítóipari cikkek piaca éves szinten 10 milliárd forint körül van és a tavalyi évben hetven másik vegyipari kategória közül a 10. helyet érte el. A csoportba tartoztak többek között a súrolószerek, penésztisztítók, fehérítőtartalmú folyékony tisztítószerek és a műanyagok felülettisztítója.

2013-ban az értékesített termékek mennyisége kiskereskedelmi szinten 14 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest.

A piackutatás emellett az eladási hely méretére és az értékesítés mértéke közötti kapcsolatra is kiterjedt. A legkiemeltebb időszak, amikor a nagyobb üzlethelységek a vegyipari árucikkeket előtérbe helyezik, a tavaszi nagytakarítás szezonjára tehető. Az alábbi táblázat összefoglalja a kiskereskedelmi egységek százalékban mért piaci részesedését az általános tisztítószerek területén, bolttípus szerinti bontásban. 



A márkák elhelyezésének rendszere az egyik legnagyobb kihívást jelenti az eladók számára, mivel nem egyszerű feladat a potenciális vásárlók gondolatmenetének kitalálása. Ezért általában szegmentációs táblákkal segítik a vevők tájékozódását.

Kisméretű bolthelyiség és/vagy polcfelület esetén érdemes azokat a márkákat szem elé helyezni, amelyeknek gyorsabb a forgási sebessége. Ellenkező esetben, ha tágasabb eladótér áll rendelkezésre, érdemes a tisztítószerek kihelyezését hozzá illő takarítószerekkel kombinálni.

A legnagyobb érdeklődés a gyártói márkák iránt mutatkozott, a forgalom 90 százalékát tudhatták magukénak, amely érték egy százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A Nielsen felméréséből az is kiderült, hogy az általános tisztítószerek bolti értékesítése koncentráltabb a többi vizsgált vegyi kategóriához képest. Míg átlagosan a forgalom 52 százalékában részesedtek a 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelységek a vegyipari szerek árusításából, addig az általános tisztítószerek értékesítése az 57 százalékot érte el.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy a 200 négyzetméteres és kisebb, hagyományos üzlethelyiségekben az általános tisztítószerek iránti érdeklődés jóval magasabb, mint háztartási, vegyi áru vagy a kozmetikum iránti érdeklődés.

Régiók szerinti felosztásban is gondolkodott a piackutató társaság, a centrumba helyezve Budapestet és Pest megyét, ahol a populáció 28 százaléka él. Ezekben az országrészekben egy 2012 évi felmérés szerint a háztartási vegyi áru és kozmetikum forgalmának színvonala meghaladja az általános tisztítószerek szintjét. Igaz, csupán 2 százalékkal.

Három további tájegységben: Észak-nyugaton, Dél-keleten és Dél-nyugaton egyenlőség mutatható ki a háztartási vegyi áruk eladási mennyisége és az általános tisztítószerek forgalma között. Észak-keleten azonban az általános tisztítószerek piaci részesedése 3 százalékkal megelőzte a vegyipari áruk mértékét.

Érdekes továbbá megemlíteni azt, hogy a magyar lakosság általában hajlamosabb az általános tisztítószerek piacán megjelenő új termékek kipróbálására, ellentétben az egyéb vegyi áru piaci termékekkel. Egy másik tanulmányból az derül ki, hogy a magyarok 19 százaléka vásárolt 6 hónap alatt kettő, három vagy négy olyan terméket, amit korábban nem. Ehhez kapcsolódik még plusz 13 százalék, amely elmondása szerint ennél több számára új terméket szerzett be, ez így összesen 32 százalékot tesz ki.

Ez a mutató a harmadik legmagasabbként került ki a megvizsgált kilenc vegyipari kategória közül, a személyes higiéniai termékek és a háztartási papíráru után.

Ha Magyarországot nemzetközi viszonylatban vizsgáljuk meg, megállapíthatjuk, hogy más országokban az innováció iránti érdeklődés jóval magasabb. Romániában például a megkérdezettek 59 százaléka vallotta, hogy kettő vagy annál több új terméket vásárolt a megkérdezés előtti hat hónapban. További sorrendben Lengyelország a második (57), Ukrajna a harmadik (54) és Szlovákia a negyedik (53).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése