2014. március 1., szombat

Projektorok, írásvetítők és egyéb kellékek

A prezentálás a munka elkerülhetetlen része. Ám, ma már nem elég a sikerhez, ha valaki jó előadó és megvannak a sikeres szerepléshez szükséges képességei. Az eredményes prezentációhoz elengedhetetlenek a technikai eszközök, mint a projektorok, vetítővásznak, interaktív táblák és egyéb segédeszközök.

Projektor
A projektor egy digitális kivetítő eszköz, mindenekelőtt előadásokon és konferenciákon használják prezentációk bemutatására. A számítógéptől közvetlen jelet kapva vetíti ki a képet a vele szemben lévő felületre (falra, vetítővászonra).

A termékek fő paraméterei eltérőek, ezért vásárlás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a választott projektor a számunkra megfelelő tulajdonságokkal rendelkezik-e. Ezek közül egyik legfontosabb a felbontás, ami nagymértékben meghatározza, hogy milyen lesz a kivetített kép minősége. A leggyakoribb méretek: SVGA (800x600), XGA (1024x768), 720p (1280x720), 1080p (1920x1080 pixel). Érdemes nagyfelbontású készüléket választanunk, mert sokkal jobb lesz a kivetítés minősége, ami a szövegeket olvashatóbbá, a képeket szebbé, azaz a prezentációt sokkal élvezetesebbé teszi. A másik fő tulajdonság, amit figyelembe kell vennünk a választáskor: a fényerő. Ez befolyásolja a kivetítés láthatóságát. Nagy fényerejű készülékek esetén akár világosabb teremben is jól látható lesz a kép (ezeknek az ára is magasabb), míg a kis fényerejű eszközök használatához a bejövő fény árnyékolására van szükség. Másrészt a kivetítés méretétől is függ, hogy mennyire lesz jól látható a prezentáció. Nagyméretű vászon használatkor magasabb fényerejű projektorra van szükség, ezért is érdemes olyan eszközt választani, aminek állítható a fényereje. Így mindig az adott környezethez optimalizálhatjuk, ami az energiatakarékosság szempontjából is kedvező. Más szempontok, amit érdemes figyelembe venni: a projektor zaja, a projektor vászontól való távolsága (lencse típusa), kontraszt.

Vetítővászon
A projektor választása után eldönthetjük, mire vetítsük ki a képet. Bár ez akármilyen felület lehet, célszerű vetítővásznat venni, mert a fal, vagy egyéb felületek rosszabb minőséget eredményeznek. Vetítővászon esetében mérlegelendő szempont, hogy mekkora legyen a mérete. Egy kis teremben elég a kisebb méret, viszont egy nagyobb előadóteremben fontos, hogy a hallgatóság legmesszebb ülő tagjai is megfelelően lássák a prezentációt, így elengedhetetlen egy viszonylag nagyméretű vászon használata. Emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy milyen a termék fényvisszaverő képessége, hiszen ez jelentősen befolyásolja a láthatóságot. További szempont az elhelyezés kérdése: vehetünk ugyanis falra szerelhető vagy akár állványos darabot is. Az előbbi előnye, hogy kis helyet foglal el az adott térből (főleg, ha olyat veszünk, amit feltekeredik), viszont ezt később csak nehezen tudjuk áthelyezni. Ezzel szemben az állványos vászon előnye, hogy mozgatható, így mindig az adott feltételekhez tudjuk igazítani.

Interaktív tábla
Az interaktív tábla egy jól használható segédeszköz az üzleti életben, de a pedagógia területén is gyorsan terjed. A tábla egy szoftver segítségével összekapcsolódik a számítógéppel és a projektorral, így a tábláról vezérelhetővé válik a számítógép. Az esetleges változásokat pedig elmenti a háttértárolón. Nem csak interaktív prezentációkat készíthetünk vele, hanem tréningek vagy csapatmunka során is nagyon hasznos eszköz az interaktív tábla. Egyrészt azért, mert a bemutató közben felmerülő ötletek azonnal feljegyezhetők, megvalósíthatók, másrészt kreatív döntések meghozatalát is segíti.

Egyéb segédeszközök
A prezentáláshoz több más segédeszközt is igénybe lehet venni. A mutatópálca előadás közben segíti az előadót. Rámutathatunk azokra a dolgokra, amikről éppen beszélünk, így vizuálisan is segít, illetve felkelti a figyelmet. Érdemes lézeres darabot választani, főleg nagy terek és nagy vetítővásznak esetén. Hasznos, ha az adott eszközzel például léptetni is tudjuk a diákat.

Mindezeket megtalálhatja, ha ide kattint!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése