2014. március 16., vasárnap

Merevlemezek 1.

A merevlemez a számítástechnika adattároló berendezések közé tartozik. Többféle tulajdonság szerint lehet őket csoportosítani, például tárolókapacitás, írási és olvasási sebesség, csatolófelület, valamint elhelyezés (belső- és külső merevlemez) alapján.

Belső merevlemez-meghajtó
Minden számítógép rendelkezik egy vagy több belső merevlemezzel, amelyek az alaplaphoz csatlakoznak. Csatolófelületük szerint számos típust ismerhetünk. A legtöbb termék IDE vagy SATA csatlakozású, de ez a meghajtó típusától is függ.

SATA merevlemez-meghajtó (Serial Advanced Technology Attachment)
A SATA kapcsolat jellemzői a nagy írási és másolási sebesség és az eszközök kikapcsolás nélküli csatlakoztatásának lehetősége. Az adatátvitel gyorsasága szerint létezik 150 MB/s, 300 MB/s és 600 MB/s változata. Hátrányuk, hogy egyszerre csak egy csatornát tudnak használni.

IDE merevlemez-meghajtó (Integrated Device Equipment)
Az IDE fő funkciója a lemez és a meghajtó elektronika közötti távolság minimalizálása. A meghajtóra telepített rendszer 1-4 MB/s átviteli sebesség elérésére alkalmas. Az alaplapokon általában két IDE csatlakozó látható, amelyhez 2-2 merevlemezt vagy optikai meghajtót lehet csatlakoztatni.

SSD (Solid State Disk avagy Solid State Drive)
Ha kevésbé sérülékeny merevlemezt szeretne, ideális választás lehet az SSD, amely elektromágneses technológia segítségével működik. A legtöbb laptop, netbook és notebook ilyen típusú meghajtóval működik. A gyártók általában DRAM vagy flash memóriát használnak az SSD eszközökben. A kisméretű meghajtók talán egyetlen hátránya a korlátozott újraírási sebesség.

SAS merevlemez-meghajtó (Serial Attached SCSI)
A SAS nagyobb teljesítményt és megbízhatóbb működést biztosít, mint a korábbi változatok. Az adatátviteli sebesség 300-400 MB/s körül mozog. Elsősorban különböző szerverek és ipari parkok használják ezt a technológiát.

SCSI merevlemez (Small Computer System Interface)
Számítógépek és perifériák közötti adatátvitelre használatos eszköz. Az otthoni felhasználók ilyen típusú merevlemezt egyáltalán nem használnak, alkalmazásuk hálózati szerverekben és gépparkokban gyakori, ahol fontos az adatbiztonság. Átviteli sebessége a különböző verzióknak megfelelően 80 és 640 MB/s között alakul.

Fibre Channel merevlemez meghajtó
A leggyorsabb (400-2000 MB/s) adatátviteli sebességet nyújtó merevlemez az SCSI utódjának tekinthető. Garantálja az átviteli ütem folyamatosságát, minden adatsort garantáltan kézbesít. Fő felhasználási területe a szuperszámítógépek, de nagyvállalati rendszerekben is gyakran alkalmazzák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése